FOTO: Stotine vjernika hodočasti omiljenom svecu u Busovaču

0
1022
“Sveti Ante, ti nisi svetac jednoga mjesta ili zemlje. Ti si svetac gotovo čitavoga svijeta.” To se u Busovači itekako vidi…

Vjernici iz Kiseljaka, Kreševa, Sarajeva, Zenice, Viteza, Travnika i drugih mjesta, hodočaste danas na misu uočnicu. Okrijepu za hodočasnike, hranu i piće,  pripremili su brojni domaćini u mjestima Kaonik, Polje, Gusti Grab ali i na samom ulazu u grad.

Svečano misno slavlje mise uočnice predvodit će kardinal Vinko Puljić u 18 sati.

U našem gradu se danas očekuje oko 15 000 ljudi.

“Nekoliko desetaka kilometara po najvećoj žegi mnogima nije predstavljalo nikakav problem. Ni bolesnima ni zdravima, ni mladima ni starijima, ni djeci ni odraslima, ni muškarcima ni ženama. Većina potpuno bosi, na vrućem asfaltu ili tvrdoj i neugodnoj kaldrmi, po nekoliko sati, s krunicom u ruci. I tim hodočasnicima to je postalo normalno. Kretati se vrlo frekventnom cestom bez nogostupa uistinu je opasno, ali štovateljima svetoga Ante to se doima uobičajenim. “Žežinjati” (postiti o kruhu i vodi) i praviti velike napore da se stigne do svetoga Ante, ovim ljudima predstavlja ugodu. Štoviše, njima je to istinska radost.

A onda, kada stignu do svoga sveca, gledaš mlade i stare ljude kako zagrnu nogavice i golih koljena obilaze oko crk­ve. Ponekad vidiš da takvo obilaženje izaziva i krv, ali raširene ruke i krunica u njima potiskuju svaku bol. Zapravo oni kao da je ne osjećaju i o njoj ne razmišljaju. Njima je važno da ispune svoj zavjet. Da dođu do svetoga Ante, da “plate” misu ili zavjet, kleknu pred “pratra”, sudjeluju na svetoj misi, zaigraju kolo i sva bol i teret nestaje. Kao u trenu. I kad se vrate svojim kućama, nisu čangrizavi i ne traže da ih obitelj poštedi njihovih redovitih poslova. Kao da se uopće nisu umorili. I za njih vrijedi ona biblijska: “hode i ne more se”. ” 

Tekst: Fra Žarko Relota

FOTO:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here