spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Danas konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta zakazana je za danas, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine krajem godine priopćilo da su se uvjeti za sazivanje sjednice stekli budući da je potvrdilo rezultate posrednih izbora i dodijelila mandate za ovaj nivo zakonodavne vlasti u Federaciji BiH.

Delegati bi danas trebali preuzeti mandate i položiti zakletvu te imenovati rukovodstvo Doma, a prema predviđenom dnevnom redu konstituirajuće sjednice trebao bi uslijediti izbor privremenih radnih tijela Doma naroda, dok je jedna od točaka dnevnog reda i izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Sjednicu je sazvao predsjedavajući u dosadašnjem sazivu Tomislav Martinović (HDZ).

Prema izmjenama dosadašnjih ustavnih i zakonskih pravila, koje je nametnuo visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, Dom naroda Federalnog parlamenta ima ukupno 80 članova umjesto 58 kao dosad.

Sastoji se od delegatskih klubova tri konstitutivna naroda čiji je sadašnji kadrovski kapacitet po 23 delegata umjesto po 17, kao dosad, te i Kluba ostalih naroda koji sad ima 11 umjesto sedam delegata.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM