spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Čović: Uvjeta za izbore nema, Mesić nije spasio ni Jugoslaviju

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović se obratio novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i zajedničke sjednice bh. i hrvatskog vodstva ove stranke u Mostaru.

Na sastancima je razgovarano o aktualnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i pripremama za sjednicu HNS-a i izvanredno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora.

Informirao sam kolege o onome o čemu smo razgovarali proteklih šest mjeseci s predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i izvanredni sabor 19. veljače, kazao je.

Na pitanje hoće li biti izbora i što znači njegov komentar da nema preduvjeta  za održavanje izbora, Čović je odgovorio:

Odluka Ustavnog suda BiH stavila je izvan snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz SIP-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor, kazao je, prenosi Klix.ba.

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore ako se ne izmijeni ono što je Ustavni sud stavio izvan snage.

Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to, dodao je. Čović je kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski, odnosno da svaka županija ima određeni broj elektora i da pobjednik u toj županiji nosi sve tzv. elektorske glasove.

Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi-prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definirali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice, odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to u redu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih, rekao je lider HDZ-a.

Kazao je da je bh. HDZ dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH. Čović je kazao da su stranci jako zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarati.

Na pitanje je li Venecijanskoj komisiji bila sporna disproporcija vrijednosti glasa, kazao je da to može biti samo u slučaju ako bi Bošnjaci masovno glasali za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili Hrvati za bošnjačkog.

Ako toga ne bude, nema problema, smatra Čović i dodaje da bi samo tako moglo doći do tzv. “prelijevanja glasova”.

Kazao je da je u subotu razgovarao s liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem i predsjednikom NIP-a Elmedinom Konakovićem, a poručio je da će se ponovo susresti u četvrtak.

Čović je prokomentirao i svoj nastup u Banjoj Luci.

Ja sam otišao u Banja Luku na poziv i to je izazvalo lavinu reakciju iz Sarajeva. Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije BiH, da trebamo očuvati Ustav, da je RS dio Ustava. Otišao sam reći da smo protiv građanske države, vidite sada gospodina Mesića koji želi očuvati BiH kao građansku, a nisu uspjeli očuvati Jugoslaviju, rekao je Čović dok o svojoj kandidaturi nije dao konkretan odgovor.

Nastavak pregovora

Nastavak “neumskih pregovora”, odnosno novi sastanak lidera političkih stranaka o ograničenim izbornim i ustavnim reformama bit će održan u četvrtak u 12 sati u Sarajevu, prenose Vijesti.ba.

U skladu sa zaključcima iz Neuma lider SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik NIP-a Elmedin Konaković obavili su ovih dana razgovore s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Dogovoreno je da idući zajednički sastanak lidera koji su nazočili pregovorima u Neumu bude održan u četvrtak u zgradi institucija BiH.

Fahrudin Radončić i Elemedin Konaković (Foto: Avaz)

Kao što je poznato, Čović i Izetbegović su u Neumu prihvatili ideju da se razgovori, ipak, nastave, ali je HNS tražio da ovoga puta dijalog vode domaći partneri.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti