Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, izjavio je da će Europska komisija uskoro priznati brze antigenske testove te da se za to zalaže 18 država članica.

Dodao je da covid potvrde gube na važnosti otkad se pojavila omikron-varijanta virusa. Od početka godine imamo 40.000 reinfekcija, kazao je Capak i dodao da se raspravlja o tome da se i o odustane od covid potvrda u nekom dijelu.

Capak je pojasnio da je već nekoliko puta Hrvatska govorila kako je nepravedno da se ne prizna preboljenje bolesti brzim antigenskim testovima.

Nakon zadnjeg našeg pisanja, prije otprilike mjesec dana, dobili smo potporu od 18 država EU-a u vezi s tim. Prošloga tjedna dobili smo informaciju da se ide u izradu akta Europske komisije koji će priznati brzi antigenski test. Nadamo se da će se to dogoditi što prije, kazao je za HRT.

Ravnatelj HZJZ-a osvrnuo se i na primjenu covid potvrda. Kazao je da Hrvatska razmatra djelomično odustajanje od covid potvrda, poput nekih europskih država.

Covid potvrde gube na svojoj važnosti otkad je došla omikron-varijanta virusa. Omikron-varijanta zaobilazi imunološki sustav. Imamo od početka godine oko 40.000 reinfekcija, a do nove godine ih je bilo ukupno oko 10.000. Na vrijeme ćemo obavijestiti javnost o svemu što se tiče covid potvrda. Ne bismo išli u cjelovito odustajanje, već samo djelomično. Europa i dalje koristi covid potvrde, a koristit ćemo ih i mi, dodao je Capak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Čović: Uvjeta za izbore nema, Mesić nije spasio ni Jugoslaviju

VIDEO Došao iz Njemačke samo zbog Nurage i četvero djece koje je mama ostavila radi Facebook ljubavi