Četvrtak, 26 svibnja, 2022

Čović u Mostaru razgovarao s veleposlanicima Hrvatske,Rusije i šefom delegacije EU

Pročitajte i ovo

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se u Mostaru s veleposlanikom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivantsovim.

Na susretu se razgovaralo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon održanih parlamentarnih izbora, kao i mogućim izazovima u procesu implementacije izbornih rezultata.

Hrvatski član Predsjedništva BiH informirao je ovom prigodom veleposlanika Ruske Federacije o plebiscitarnoj potpori koju je Hrvatski narodni sabor osvojio među Hrvatima Bosne i Hercegovine.

Sugovornici su se složili kako je nužno nastaviti potporu očuvanju načela konstitutivnosti sva tri naroda u BiH, kao temelja Daytonskog mirovnog sporazuma i cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, te dali punu potporu njenom europskom putu.

Čović razgovarao s veleposlanikom RH u BiH Ivanom Del Vechijom

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović susreo se tijekom dana i s veleposlanikom Republike Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechijom.

Sugovornici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na izborni proces koji je u tijeku.

Istaknuta je važnost što žurnije izmjene Izbornog zakona, s ciljem osiguranja legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, a sukladno presudi Ustavnog suda BiH.

Time će se osigurati sve nužne pretpostavke za žurnu i nesmetanu provedbu rezultata Općih izbora 2018. Tako će BiH potvrditi svoju euroatlantsku i političku stabilnost.

Čović razgovarao i s Wigemarkom

Čović također danas susreo s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom.

Tema razgovora bila je politička situacija u Bosni i Hercegovini nakon održanih Općih izbora, s posebnim osvrtom na implementaciju izbornih rezultata.

Na početku susreta g. Wigemark izrazio čestitke na zapaženom izbornom rezultatu, koji su ostvarile stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora na čelu s dr. Čovićem.

Dr. Čović je izvijestio sugovornika da je preko 80% hrvatskih birača podržalo projekt HNS, što nalaže veliku odgovornost da se ustraje u borbi za punu jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata BiH, koje su još jednom grubo izigrane na prošlim izborima. Zato je od ključnog značaja izmijeniti Izborni zakon, kako bi se sve institucije vlasti mogle konstituirati sukladno načelu legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

Stoga je krajnje vrijeme da svi politički lideri preuzmu odgovornost za rješenje ovog pitanja, kako bi se osigurale trajne pretpostavke demokratskog razvitka i stabilnosti BiH.

G. Wigemark je ovom prigodom kazao kako će međunarodna zajednica podržati svako rješenje koje jamči provedbu odluka Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, te omogućava daljnju provedbu reformske agende i nastavak euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:pogled.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

OGROMNE ŠTETE, STRADALO NEKOLIKO GRADOVA Nikad veći led pao na sjeveru Hrvatske

DHMZ Republike Hrvatske izdao je upozorenje u trenu kad je tučonosni oblak već “rasipao” svoj teret na sjeveru Hrvatske....
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo