spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Bunoza: Ne postoje zakonski preduvjeti za izručenje Mamića

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza ne može donijeti odluku o izručenju nekadašnjeg Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića Hrvatskoj, izvijestili su u utorak iz ministarstva pravde BiH.

Podsjetimo, Sud BiH je u nekoliko navrata odbio takvu mogućnost jer Mamić, uz hrvatsko, posjeduje i državljanstvo BiH.

Hrvatski magazin Nacional objavio je tekst, najavljen na naslovnici, o tome da hrvatski premijer Andrej Plenković šalje ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu kako bi s novoimenovanim ministrom pravde Davorom Bunozom (HDZ BiH) dogovorio izručenje bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića.

Mamić je pravomoćno osuđen na kaznu od 6 i pol godina zatvora zbog izvlačenje novca iz Dinama, te se protiv njega vodi i drugi sudski postupak.

U istom tekstu se navodi kako bi se na taj način umanjila uloga radikalne struje u HDZ-u, ali i riješilo pitanje upravljanja i utjecaja u Dinamu u kojem se dvije struje bore za prevlast. Dodaje se kako je Mamić bio pod zaštitom bivšeg ministra pravde BiH Josipa Grubeše koji se protivio njegovom izručenju.

U objašnjenju ministarstva pravde BiH, poslanom na upit o mogućnosti izručenja, navodi se kako ne postoje zakonski preduvjeti da se Zdravko Mamić izruči Republici Hrvatskoj kako bi tamo odslužio kaznu, što je tražilo hrvatsko pravosuđe.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine (Davor Bunoza) ne raspolaže diskrecijskim pravom donijeti rješenje o dopustivosti izručenja ukoliko je Sud Bosne i Hercegovine utvrdio da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, pa su, u tom pogledu, navedene tvrdnje o ‘dogovoru dva ministra o izručenju Zdravka Mamića pravno neosnovane, te samim tim i netočne, tvrdi se u odgovoru ministarstva.

U tri navrata dosad Sud BiH je odbacivao zahtjeve Hrvatske da se izruči Mamić. Izručenje državljana BiH i Hrvatske definirano je odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima i Ugovorom o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Razlog za neizručenje je u tome što Zdravko Mamić uz hrvatsko posjeduje i državljanstvo BiH. Da bi se državljanin koji posjeduje dvostruko državljanstvo izručio drugoj državi o tome bi trebao donijeti odluku Sud BiH.

Ukoliko Sud Bosne i Hercegovine utvrdi da nisu ispunjene zakonske (ugovorne) pretpostavke za izručenje, ministar pravde Bosne i Hercegovine donijet će Rješenje kojim se odbija izručenje, stoji u objašnjenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti