spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Automobili s unutarnjim izgaranjem ostaju na europskim cestama i nakon 2035. godine

Njemačka vlada je postigla sporazum s Europskom komisijom u sporu oko zabrane proizvodnje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, rekli su dužnosnici obiju strana.

Spor između Berlina i Bruxellesa zbog dogovorenog postupnog prestanka proizvodnje takvih automobila usredotočio se na pitanje hoće li proizvođači i dalje moći proizvoditi vozila koja će koristiti takozvana e-goriva nakon 2035. godine.

Postigli smo sporazum s Njemačkom glede budućeg korištenja e-goriva u automobilima, napisao je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans na društvenoj mreži Twitter.

Sada ćemo surađivati na što bržem usvajanju standarda o ugljičnom dioksidu za regulaciju automobila, a Komisija će potom brzo napraviti nužne pravne korake, dodao je.

Njemački ministar prometa Volker Wissing, koji se zalagao za promjenu, napisao je da vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem i dalje mogu biti nanovo registrirana nakon 2035. budu li punjena isključivo s CO2-neutralnim gorivima, piše Zimo.hr.

Europa ostaje tehnološki neutralna, dodao je.

Dogovor je uslijedio nakon brojnih razgovora u prošlom tjednu, uključujući na summitu EU-a u četvrtak i petak. Govoreći u petak poslijepodne, Wissing je rekao da se “posljednja pravna pitanja još moraju razjasniti”.

Sporazum EU-a iz listopada prema kojem se samo nakon 2035. dopušta proizvodnja automobila bez emisija štetnih plinova stavljen je na čekanje nakon što je Njemačka u posljednjem trenutku iznijela prigovore i izvršila pritisak za dodatne zahtjeve.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM