spot_img

Milanović u Derventi: Branitelji HVO-a su titani, tko dira Dayton nije na našoj strani

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović stigao je u Bosnu i Hercegovinu gdje je posjetio grad Derventu.

Prema protokolu, Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomen-obilježja poginulim pripadnicima 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa.

Također, predsjednik Hrvatske odao je počast polaganjem cvijeća kod spomenika poginulim pripadnicima 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa islamske vjeroispovijesti (Mezarje Derventa).

Predsjednik Hrvatske prisustvovao je i svetoj misi u Crkvi sv. Jurja u Derventi.

Osim Milanovića u Derventu su stigli konzul Hrvatske u Banja Luci, te potpredsjednik RS Davor Pranjić i brojni uzvanici.

Povodom posjede predsjednik Republika Hrvatske odlikovao je 103. brigadu Hrvatskog vijeća obrane Derventa Redom Nikole Šubića Zrinjskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Braćo i sestre Hrvatice i Hrvati. Prvi put dolazim u ovaj kraj. Odlikovao sam 103. brigadu HVO jer to zaslužuje, za to je bilo vrijeme davno. Poginulo je 650 ljudi, preko stotinu saboraca muslimana, danas bi se zvali Bošnjaci. Čudo je da se Posavina i Derventa branila nekoliko mjeseci. Ovdje su se borili ljudi iz Hrvatske. Hrvatska je izložila sebe, Tuđman i njegovi suradnici. To su bile ispravne odluke. Tadašnji neprijatelj, Beograd i Bosanski Srbi su bili puno jači. Zato ovo nije bila izdaja već herojska borba, istaknuo je Milanović.

Milanović ističe i da Daytonski sporazum jeste važan, da on čuva ravnotežu u BiH i status Hrvata, Srba i Bošnjaka.

Tko god bi nešto da ”majstoriše”, nije na našoj strani, suprotstavljamo im se, ne silom, za to vremena nema, zaključio je Milanović.

Borce HVO nazvao je titanima, a od derventskih Hrvata je na poklon dobio šargiju.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti