spot_img
spot_imgspot_img
Utorak, 27 veljače, 2024

26 godina bez odgovora: Obljetnica mučeničke smrti sestre Danke Jurčević iz Viteza

Prije 26 godina, 30.9. 1996. godine u Kaknju je ubijena časna sestra Danka Jurčević. Ni nakon 26 godina, na veliko pitanje tko je i zbog čega ubio č.s. Danku, pravi odgovor nije dobiven.

Zašto tako krvnički i zastrašujuće ubodima nožem? Zašto baš pored zgrade Župnog Karitasa, u krugu župne crkve u Kaknju? Zašto 30. rujna 1996., u mraku, u vremenu između 20.00 i 20.10? Pitanja od te iste noći do dana današnjega nisu zatvorena.

U svojoj knjizi posvećenoj sestri Danki, prečasni Pero Jukić, tadašnji župnik u Kaknju, piše: “Stalo mi je ovdje ukazati na taj neprekidni niz nasilja koji se konstantno provodio. Smatram da upravo u njemu treba tražiti isplanirano ubojstvo s. M. Danke Jurčević. Nije ona ubijena samo tako, u jednom slučajnom nailasku polupijane osobe. Godinama i desetljećima, na stotine puta, ta je ista osoba trijezna, polupijana i pijana prolazila pored s. Danke, drugih sestara i svećenika, a da im nikad nije rekla nijednu neprimjerenu ili uvredljivu riječ. Naprotiv, obraćala bi se posve uljudno kao i svi dobronamjerni ljudi. I u pijanom stanju, kad ne bi mogla ništa izgovoriti, u mimoilaženju bi makar malo podigla ruku u znak pozdrava i poštovanja.“ (iz knjige „Sestra Danka svjedok vjere“, str. 99.)

Sestra Danka Jurčević rođena je 29. siječnja 1950. u Jardolu, župa i općina Vitez od roditelja Joze i Lucije r. Frljić. Doživotne redovničke zavjete položila je u Zagrebu 15. kolovoza 1970. u Družbi sestara Kćeri Božje ljubavi. Službovala je u Kaknju, Puli, Zapolju, Sarajevu, Derventi i ponovno u Kaknju gdje je mučki ubijena 30. rujna 1996. pokraj zgrade župnog Caritasa, kod župne crkve u 20.10 sati.

Svake godine, u Kaknju mjestu mučeničke smrti, te u Vitezu, rodnoj župi s. Danke, Družba sestara Kćeri Božje ljubavi, zajednički i organizirano, obilježavaju njezino mučeništvo svetom Misom obljetnice, molitvom na obilježenom i ograđenom mjestu pogibije uz samu zgradu župnog Karitasa i pohodom zajedničkoj grobnici sestara na Gradskom groblju gdje je ukopana.

U nedjelju, 2. listopada 2022. u župi Kakanj, Družba sestara Kćeri Božje ljubavi obilježava 26. obljetnicu mučeničke smrti s. Danke Jurčević. Svetu Misu izravno će prenositi Radio Marija BiH s početkom u 10.30, a predslavit će fra Jozo Marinčić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM