spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

20 godina od atentata na Zorana Đinđića

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji datum prije 20 godina.

Đinđić je bio srpski političar i filozof koji je služio kao premijer Srbije od 2001. do 2003. godine. Njegova politika uključivala je reforme u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i nacionalističkih elemenata u Srbiji. Međutim, njegove ambiciozne reforme i borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji naišli su na veliki otpor.

U ranim satima 12. ožujka 2003. godine, Đinđića je upucao snajperist na parkiralištu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Đinđić je odmah prevezen u bolnicu, ali je umro od posljedica ranjavanja.

Ovaj događaj izazvao je šok i ogorčenje u Srbiji i šire. Ubrzo nakon atentata, srpske vlasti su izvršile široku kampanju uhićenja u kojoj su uhićene stotine ljudi, uključujući neke od najpoznatijih kriminalaca u Srbiji. Nakon nekoliko mjeseci istrage, osumnjičeni za atentat identificirani su kao pripadnici kriminalne grupe “Zemunski klan”. Kasnije su osuđeni za sudjelovanje u organizaciji atentata.

Atentat na Đinđića predstavljao je značajan udarac za Srbiju i njezine napore da se reformira i priključi europskim integracijama. Đinđić je bio jedan od najomiljenijih političara u Srbiji i smatran je jednim od najvećih srpskih reformatora. Njegova smrt ostavila je veliku prazninu u političkoj sceni Srbije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM