20 godina od atentata na Zorana Đinđića

Prvi demokratski premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je na današnji datum prije 20 godina.

Đinđić je bio srpski političar i filozof koji je služio kao premijer Srbije od 2001. do 2003. godine. Njegova politika uključivala je reforme u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i nacionalističkih elemenata u Srbiji. Međutim, njegove ambiciozne reforme i borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji naišli su na veliki otpor.

U ranim satima 12. ožujka 2003. godine, Đinđića je upucao snajperist na parkiralištu ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu. Đinđić je odmah prevezen u bolnicu, ali je umro od posljedica ranjavanja.

Ovaj događaj izazvao je šok i ogorčenje u Srbiji i šire. Ubrzo nakon atentata, srpske vlasti su izvršile široku kampanju uhićenja u kojoj su uhićene stotine ljudi, uključujući neke od najpoznatijih kriminalaca u Srbiji. Nakon nekoliko mjeseci istrage, osumnjičeni za atentat identificirani su kao pripadnici kriminalne grupe “Zemunski klan”. Kasnije su osuđeni za sudjelovanje u organizaciji atentata.

Atentat na Đinđića predstavljao je značajan udarac za Srbiju i njezine napore da se reformira i priključi europskim integracijama. Đinđić je bio jedan od najomiljenijih političara u Srbiji i smatran je jednim od najvećih srpskih reformatora. Njegova smrt ostavila je veliku prazninu u političkoj sceni Srbije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bajkovita tvrđava na kamenoj stijeni u Srebreniku prizor je koji ostavlja bez daha

Bravooo: Busovljak Dorijan Lovrić osvojio je 3. mjesto na Državnom prvenstvu BiH u kickboxingu