spot_img
spot_img
Utorak, 16 travnja, 2024

Bajkovita tvrđava na kamenoj stijeni u Srebreniku prizor je koji ostavlja bez daha

Bajkovita mjesta na kojima ćemo odlutati u maštu i izgubiti se u nekom drugom svijetu, nalaze se skoro pa iza ugla.

Naime, scenarij kao iz bajke ili starih filmova sa jednom od najljepših panorama, starovjekovnom tvrđavom na kamenoj stijeni i drvenim mostom nalazi se u Bosni i Hercegovini, piše Bonjour.ba.

 

Riječ je o Starom gradu Srebreniku, tj. tvrđavi koja se nalazi iznad istoimenog grada. Također je mnogi nazivaju Tvrđava Srebrenik ili Srebrenička kula, a kao takva je jedna od najočuvanijih tvrđava iz srednjeg vijeka u Bosni i Hercegovini. Tvrđava je svojedobno služila i kao dom Stjepanu II Kotromaniću, a danas ju prepoznajemo u obliku turističke atrakcije.

O posebnosti ove lokacije svjedoči i nedavno objavljena vijest Stranice Timeout koja je Srebrenik uvrstila u listu najpotcijenjenijih turističkih odredišta u svijetu.

Između ostalog naveli su da se u Srebreniku nalazi najbolje očuvana bosanska srednjovjekovna tvrđava, fascinantna građevina iz dvanaestog stoljeća.

 

Posjetom ovog mjesta nakratko ćete se preseliti u romantičnu i jedinstvenu lokaciju koja će u vama probuditi sjećanje na maštovite priče o princezama i vitezovima.

Ukoliko ste ljubitelji lagane šetnje, automobil možete parkirati u Srebreniku i putem od oko sedam kilometara prošetajte do tvrđave, a ako vam je to ipak previše aktivnosti i radije biste više vremena proveli u pogledu na tvrđavu, automobilom možete doći do same kule.

Posjeta Starog grada u Srebreniku će uistinu biti divan izlet i prilika za uživanje kako u prirodnim ljepotama, posebice sada kada će proljeće još malo pokazati sve svoje boje i čari, tako i u kulturno-historijskim ljepotama Bosne i Hercegovine.

U nastavku vam donosimo još nekoliko fotografija koje su svojevrsni poziv da ovaj vikend provedete uživajući u lijepom pogledu na Srebrenik:

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM