spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Zeleni komet se približava Zemlji, ako ga sad propustite, nikada ga nećete vidjeti

Svijetli zeleni komet trebao bi proletjeti pokraj Zemlje prvi put u posljednjih 50.000 godina i mogao bi se zadržati u blizini našeg planeta oko mjesec dana. Dužnosnici NASA-e rekli su da je ledeni posjetitelj prvi put uočen u ožujku 2022. dok je bio unutar Jupiterove orbite. Stanovnici sjeverne hemisfere ga od jučer mogu uočiti dalekozorom kao mali zeleni sjaj.

Znanstvenici su rekli da će komet najbliže Zemlji biti 2. veljače, kada će biti udaljen 42 milijuna kilometara od našeg planeta. “Kometi su notorno nepredvidljivi, ali ako ovaj nastavi svoj trenutni trend svjetline, bit će ga lako uočiti. Moguće je da postane vidljiv golim okom na tamnom nebu”, objavila je NASA na svom blogu ranije ovog mjeseca, prenosi Index.

“Ovo je ponizno iskustvo”

Zeleni komet je zapravo ledeno nebesko tijelo, koje nosi službeni naziv C/2022 E3 (ZTF). Umirovljeni srednjoškolski profesor i astrofotograf Dan Bartlett je fotografirao komet iz svoje kolibe u blizini Nacionalnog parka Yosemite u Kaliforniji i gledanje u nebo naziva “poniznim” iskustvom, piše BBC.

“Kažem vam, dalekozor, mračno mjesto, vidjet ćete nešto. Dovedite prijatelje i svi ćete vidjeti nešto za cijeli život”, govori Bartlett. On posjeduje dva “prilično impresivna dalekozora” na svom trijemu u June Lakeu, a vedre noći i tamno nebo omogućuju mu snimanje impresivnih fotografija.

Zelenom kometu treba oko 50.000 godina da obiđe Sunce

“Kad god oko sebe imate jezerski ili oceanski sustav, to uzrokuje gladak protok zraka. Gladak protok zraka znači da zvijezde ne svjetlucaju pa možete dobiti više detalja”, objasnio je. Promatračima na sjevernoj hemisferi bez teleskopa komet će izgledati kao “slaba, zelenkasta mrlja na nebu”, dok oni s teleskopom mogu vidjeti rep kometa, priopćili su iz Planetary Societyja.

Svijetli zeleni sjaj bit će vidljiv promatračima na sjevernoj hemisferi na jutarnjem nebu dok se komet bude kretao prema sjeverozapadu tijekom siječnja. Stanovnici koji žive južno od ekvatora moći će ga uočiti u veljači, kazali su iz NASA-e. Ne očekuju da će se ponoviti “spektakl” iz 2020. izazvan kometom NEOWISE, koji je bio najsjajniji komet vidljiv sa sjeverne hemisfere od 1997. godine.

Međutim, ističu da je ovo još uvijek “sjajna prilika da se osobno povežete s ledenim posjetiteljem iz udaljenog vanjskog Sunčevog sustava”, rekla je NASA.

Kometu treba oko 50.000 godina da obiđe Sunce, tako da je ovo “jedinstvena životna prilika”.

Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti