spot_img
spot_img
Utorak, 21 svibnja, 2024

Zbog prisluškivanja u korist SDA i rušenja “osmorke” na crnoj listi SAD-a donedavni šef OSA-e

Američko Ministarstvo financija uvelo je jučer sankcije donedavnom šefu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću Osmici zbog teških zloporaba u Agenciji prigodom prisluškivanja političkih protivnika SDA putem BH Telecoma, prijetnji izabranim dužnosnicima iz redova političke “osmorke” kako ne bi mogli uspostaviti vlast te zbog suradnje s kriminalnim krugovima, što je koristio za vlastito bogaćenje. S njim je u jučerašnjoj odluci, koja je donesena zbog korupcije i podrivanja stabilnosti, sankcioniran i narkobos Edin Gačanin zvani Tito kojega se smatra jednim od najvećih narkotrgovaca u svijetu, a u tome društvu našao se i ravnatelj Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragan Stanković zbog upisa državne imovine na entitet RS.

– Tri osobe protiv kojih poduzimamo mjere predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, podrivaju povjerenje u institucije i težnje onih koji nastoje uspostaviti demokratsku vlast na zapadnom Balkanu – rekao je podtajnik za borbu protiv terorizma i obavještajno-financijske poslove u Ministarstvu financija Brian E. Nelson. Za Mehmedagića, koji iza sebe ima niz afera – od prisluškivanja, krivotvorenih diploma, prijetnji, podmetanja Hrvatskoj – navodi se kako je zloupotrijebio javno telekomunikacijsko poduzeće u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio javno poduzeće BH Telecom kako bi s mreže mobilne telefonije skupljao podatke o aktivnostima bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također instruirao jednu osobu da nadzire jednog Vladina službenika povezanog s jednom oporbenom strankom u entitetu Republika Srpska. Osim toga, Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze kako bi utjecao na kandidate “osmorke”, skupine bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA. Valja reći kako ova odluka dolazi nedugo nakon njegova razrješenja, ali i dok traje borba hoće li se SDA naći u vlasti u FBiH. – Također postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke – navodi se u ozbiljnim optužbama američkog Ministarstva financija.

Zbog toga je Ministarstvo financija uvrstilo Mehmedagića na popis u skladu s “izvršnom uredbom 14033”. Na istome popisu je Dragan Stanković koji je bio na čelu agencije odgovorne za Zakon o nekretninama, kojim je izravno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma. Tumači se da se Zakonom o imovini RS-a nastoji uzurpirati nadležnost države BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS-u, što je protivno odlukama Ustavnog suda BiH. Svojim istupima Stanković je imao identična stajališta kao predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je pod sankcijama SAD-a. Istodobno, za narkobosa Edina Gačanina Tita navodi se kako je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom. Njegov kartel trguje drogom u velikom broju zemalja, bavi se i pranjem novca te je usko povezan s međunarodnom kriminalnom skupinom Kinahan.

Autor: Večernji list, Zoran Krešić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti