spot_img

Central Banking dodijelio nagradu za transparentnost Centralnoj banci BiH

Transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke nam je od izuzetne važnosti, jer se time Centralna banka Bosne i Hercegovine dodatno pozicionira kao neovisna institucija, s opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države BiH”, izjavio je Softić.

Central Banking, medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, dodijelila je Centralnoj banci Bosne i Hercegovine prestižnu međunarodnu nagradu u kategoriji “transparentnost”.

Central Banking, koji pokriva operacije središnjih banaka i financijskih regulatora, godišnje dodjeljuje priznanja središnjim bankama i sudionicima na financijskom tržištu, a po prvi put, dodijelio je nagradu Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i to za jačanje integriteta i uvođenje Etičke linije kao neovisnog antikorupcijskog alata, te za jačanje komunikacije sa javnošću.

U obrazloženju dodjele priznanja, Centralna banka Bosne i Hercegovine okarakterizirana je kao “pionirska” javna institucija, odnosno kao jedna od malobrojnih javnih institucija koja je implementirala Etičku liniju, a koja nudi mogućnost anonimne prijave o postojanju korupcije i drugih nepravilnosti u radu, te usvojila Etički kodeks i akte koji se odnose na sukob interesa, poklone i gostoprimstvo, priopćeno je iz Centralne banke BiH.

“I zaposleni u Centralnoj banci i treće strane mogu koristiti uslugu za prijavu sumnje na korupciju, 24/7. Neovisno tijelo nadgleda etičku liniju odvojeno od Centralne banke, s podacima o ljudima koji podnose izvješća koja se nalaze na serveru u Irskoj”, navodi se, između ostalog, u objavi Central Banking, na web stranici Transparency: Central Bank of Bosnia and Herzegovina – Central Banking.

Jačanje komunikacije sa javnošću i financijska edukacija su također kategorije, koje su u cilju jačanja transparentnosti, prepoznati za dodjelu ove nagrade.

“Smatram da nagrada dolazi u pravom trenutku za našu instituciju, s obzirom na vrlo izazovna vremena i ne baš idealno okruženje za bilo kakve inovacije, a posebno za jačanje integriteta i transparentnosti u radu. Kada vidimo prethodno nagrađene svjetske i europske središnje banke i pobjednike u ovoj kategoriji iz prethodnih godina, biti rame uz rame s njima, čini nas ponosnim i daje nam dodatni podstrek da u narednom razdoblju budemo još odlučniji u izgradnji etičnog poslovanja. Posebno nam je ova nagrada važna jer dolazi kao potvrda da je ono što radimo ispravno, a opredjeljenje za uvođenje i razvoj novih modela komunikacije i novih funkcija poput compliance funkcije, u razdoblju pandemije i previranja na financijskim tržištima prouzročenim ratom u Ukrajini, zahtijevalo je zaista poseban angažman i zahvalni smo što je Central Banking to prepoznao i nagradio nas za naš trud. Transparentnost i povjerenje u rad Centralne banke nam je od izuzetne važnosti, jer se time Centralna banka Bosne i Hercegovine dodatno pozicionira kao neovisna institucija, s opredjeljenjem da joj vodilja u radu uvijek bude struka, u interesu građana i države Bosne i Hercegovine”, izjavio je guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić povodom dodjeljivanja nagrade.

Central Banking je medijska agencija sa sjedištem u Velikoj Britaniji, osnovana 1990. godine.

Izdaje Central Banking Journal, brojne knjige i dodjeljuje godišnje nagrade “Central Banking Awards”. Nagrada se dodjeljuje u 26 kategorija, 13 za centralne banke i 13 za sudionike na financijskom tržištu. Central Banking je također domaćin edukativnih stručnih događaja za centralne bankare i učesnike na financijskom tržištu.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti