Utorak, 5 srpnja, 2022

Zapovjednik EUFOR-a otkrio: Zašto sam angažirao 500 novih vojnika u BiH

Pročitajte i ovo

Generalmajor Anton Wessely funkciju zaspovjednika EUFOR-a u operaciji “Althea” u Bosni i Hercegovini preuzeo je u siječnju ove godine. Wessely je u intervjuu za Avaz rekao kako je aktivacija 500 pripadnika rezervnog sastava, kao čista mjera predostrožnosti, zahtijevala visok stupanj planiranja i logistike da bi se vojnici uspješno rasporedili u područje misije. Rekao je kako su Oružane snage BiH profesionalne, posvećene, multietničke snage, s kojima EUFOR ima bliske radne odnose. 

– Imamo blisku suradnju u mnogim oblastima, što je ključno i obostrano korisno. Ova suradnja je temelj odnosa EUFOR-a sa širim vlastima u BiH, gdje je naša misija da podržimo te vlasti na nepristran način u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. U sklopu sveukupne posvećenosti EU sigurnosti građana BiH EUFOR je omogućio donaciju od 10 milijuna eura od EU za nabavku 68 novih vozila i 150 metal-detektora za Deminerski bataljun OSBiH, naglasio je.

Povećan broj pripadnika EUFOR-a na ulicama širom BiH u posljednje vrijeme privukao je veliku pažnju, Wessely kaže kako je, s obzirom na promjenu sigurnosne situacije na međunarodnom planu, odlučio čisto kao razboritost i mjeru predostrožnosti, pozvati dio rezervnih snaga EUFOR-a koje su bile stacionirane izvan BiH zbog pojačanja EUFOR-ovih snaga u zemlji.  – Ovo je učinjeno kako bi se EUFOR-u pružila mogućnost na terenu da brže i efikasnije podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja. EUFOR kontinuirano provodi procjenu sigurnosne situacije u BiH, ostaje procjena EUFOR-a da trenutno ne postoji prijetnja sigurnom okruženju u BiH.

Ovo pojačano prisustvo i razina patroliranja ima za cilj da pokaže stalnu odlučnost EU i EUFOR-a da podrže Vladu BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, pojasnio je. Naglasio je da operacija “Althea” pokazuje nepristrasnu odlučnost EU da održi stabilnost u BiH tako što ima dovoljno sposobnih snaga u zemlji da podrže napore Vlade BiH da održi sigurno okruženje.  – Nedavno povećanje broja vojnika je dodatna demonstracija predanosti EU i šire međunarodne zajednice BiH. EUFOR je nepristrana multinacionalna vojna snaga, koja je posvećena podršci svim građanima BiH, rekao je Anton Wessely.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Divota od deserta! Recept za mojito cheesecake gotov za pola sata

Pred nama su duge i tople ljetne noći. Postoji li bolji način za uživanje u njima, nego uz dobar...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo