Oglasili se franjevci Bosne Srebrene: Gradimo državu bez nametanja, ovo je naša zajednička kuća

Franjevci Bosne Srebrene oglasili su se priopćenjem. Povod za njihovo oglašavanje je aktualna situacija u Bosni i Hercegovini. Izjavu prenosimo u cijelosti:

– Nakon završetka Kapitula Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene, koji je proslavljen u samostanu sv. Pavla u Sarajevu od 25. do 30. travnja 2022. franjevci Bosne Srebrene su dali sljedeću izjavu za javnost:

Povijesni trenutak u kojem živimo obilježen je dubokom političkom, gospodarskom, društvenom, kulturnom i moralno – etičkom krizom. Na političkom planu naša domovina Bosna i Hercegovina još je uvijek rastrgana između separatizma i unitarizma, a najvažnije sfere javnog života i dalje su ugrožene korupcijom, nepotizmom i stranačkom podobnošću. Svim ovim trajnim poteškoćama pridružile su se i teške posljedice pandemije koronavirusa.

Sve ovo – politička nestabilnost, teško gospodarsko stanje, loša klima u društvu i vojni sukob u Europi – opterećuje život običnog čovjeka, a posebno pogađa mlade ljude čime se ubrzava već dugogodišnji egzodus mladih obitelji jer ne mogu sebi osigurati dostojnu egzistenciju u vlastitom zavičaju.

Vjerni svojoj višestoljetnoj misiji, mi franjevci Bosne Srebrene i dalje ostajemo uz svoj narod i na svojim ognjištima, pokušavajući učiniti onoliko koliko je u našoj moći kako bi se ublažile neprilike s kojima se suočavaju naši vjernici, osobito oni koje je društvo marginaliziralo.

Vjerujemo kako je cjelovita i europska Bosna i Hercegovina, u kojoj će se osigurati individualna, nacionalna i vjerska prava i slobode svih koji u njoj žive, najbolji životni okvir za sve nas. Izgradnji takve Bosne i Hercegovine, vjerni svom povijesnom naslijeđu, želimo i mi sa svoje strane pridonositi prema svojim mogućnostima, čime ispunjavamo svoju osnovnu zadaću – služiti u evanđeoskom i franjevačkom duhu hrvatskom katoličkom narodu kao i svakom čovjeku bez obzira na njegovu vjersku i nacionalnu pripadnost kao što smo to i radili preko sedam stoljeća u ovoj zemlji.

U tome kontekstu pozivamo sve narode u Bosni i Hercegovini kao i svakoga čovjeka da zajednički izgrađujemo ovu državu bez nametanja bilo kakvih rješenja sa strane koja samo pridonose daljnjim podjelama. Pri tome posebno pozivamo sve političke aktere u našoj domovini da ostave partikularne interese i razmirice postrani i da se konačno posvete izgradnji općeg dobra, da izbjegavaju bilo kakvu neprimjerenu retoriku koja bi mogla povrijediti bilo kojeg čovjeka. Bosna i Hercegovina je naša zajednička kuća u kojoj se svaki čovjek – ma kojem on narodu i svjetonazoru pripadao – mora osjećati sigurno i zaštićeno u svim svojim pravima i slobodama.

U tom duhu svim stanovnicima naše domovine Bosne i Hercegovine želimo: Mir i dobro – poručili su franjevci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zapovjednik EUFOR-a otkrio: Zašto sam angažirao 500 novih vojnika u BiH

Djevojčica objasnila zašto će sigurno pobijediti u tucanju jajima i postala hit na društvenim mrežama