spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Zambijski pastor otkrio detalje o djeci koju su uhićeni Hrvati htjeli posvojiti

Pastor Mwambo za zambijske je medije rekao da su djeca na sigurnom, no da ih ne mogu pustiti iz zemlje zbog straha da bi mogla biti ponovno prodana

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, za koje se sumnja da su potencijalne žrtve trgovine djecom, nalaze se pod skrbi jedinice za zaštitu djece okruga Ndola (CPU). Član odbora CPU-a Charles Mwambo rekao je ZANIS-u u Ndoli u telefonskom razgovoru da su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj.

Pastor Mwambo kaže da su djeca u dobi između 6 mjeseci i 3 godine došla pod skrb Odbora u prosincu prošle godine kada su njihovi posvojitelji uhićeni. Tvrdi da je povjerenstvo od tada osiguralo mjesto za troje starije djece na lokaciji na kojoj su zadržana i da su se od tada prilagodili okruženju, prenosi Lusaka Times.

“Uspijevamo se pobrinuti za djecu i resursi su mobilizirani zahvaljujući vladi. Jedini izazov bila im je jezična barijera jer govore samo francuski i lingala, ali uz nastavu koju pohađaju, sada govore i nešto engleskih riječi,” istaknuo je. Pastor Mwambo je napomenuo da nijedna obitelj nije zatražila djecu, najvjerojatnije jer su posvojena iz sirotišta.

Otkrio je da su službenici iz Konga tek prošli tjedan posjetili djecu kako bi provjerili njihovo stanje i zatražili dopuštenje da ih se vrati u njihovu zemlju porijekla. Rekao je da je dužnosnicima savjetovano da pričekaju dok sud ne sasluša slučaj i donese odluku. “Naš strah je da bi djeca mogla biti ponovno prodana i jednostavno ih je nemoguće osloboditi dok je slučaj aktivan na sudu. Od tada smo ograničili pristup djeci i vladinim dužnosnicima i medijima”, rekao je.

Prošle godine u prosincu, službenici Odjela za useljeništvo su u zračnoj luci u Ndoli priveli osmero hrvatskih državljana zbog sumnje na trgovinu djecom i krivotvorenje isprava. Upitna je bila valjanost dokumenata o posvojenju malodobne djece iz Demokratske Republike Kongo. Osumnjičenici su od tada službeno uhićeni i optuženi za kazneno djelo trgovine djecom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti