Četvrtak, 29 rujna, 2022

Zabraniti loženje ugljena i uvoz starih vozila

Pročitajte i ovo

U cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva, potrebno je donijeti osnovnu mjeru i u cijelosti zabraniti ložišta na ugljen

U SŽ, općini Kakanj i općini Zenica proglašen je stupanj pripravnosti i nadležne institucije će poduzeti mjere u skladu s lokalnim planovima interventnih mjera za slučajeve prekomjerne zagađenosti. Posebno su zagađeni prostori uz prometnice, a vozačima je teško upravljati automobilima zbog slabe vidljivosti.

Kao glavni izvori zagađenja zraka u FBiH FHMZ je naveo kućanstva i druge objekte koji se zagrijavaju na kruta goriva, industrijska postrojenja, termoelektrane i promet. Ako bi došlo do pogoršanja stanja nakon čega bi uslijedio stupanj upozorenja, mjere bi bile znatno strože. Studenti magistarskog studija na Fakultetu za promet i veze u Sarajevu i prof. dr. Osman Lindov predlažu konkretna rješenja za smanjenje zagađenja u glavnom gradu.

Prije bilo kojeg prometnog rješenja u cilju smanjenje zagađenja zraka na području grada Sarajeva potrebno je donijeti osnovnu mjeru i zabraniti u cijelosti ložišta na ugljen te druge ekološki nečiste tvari. Nakon toga, u području prometa uraditi dodatne sljedeće mjere, uvesti eliminatorni ekološki test za motorna vozila, barem u zimskom razdoblju, podići “prag” za uvoz rabljenih motornih vozila – EURO 4/5 normu, zabraniti ulazak teretnih vozila u gradsku zonu, osigurati da vozila javnog prijevoza budu isključivo na LPG, ili CNG, povećati cijene registracije i osiguranja vozila prema starosti, ubrzati realizaciju longitudinalnih cestovnih pravaca, kružna raskrižja, uspostaviti adaptivni sustav regulacije prometnica i promoviranje alternativnih oblika prijevoza – pješačke i biciklističke staze.

Izvor

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Schmidt najavio kad bi mogao promijeniti Izborni zakon BiH

Nadregionalni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u izdanju od četvrtka donosi analizu stanja u BiH uoči nedjeljnih parlamentarnih izbora...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo