spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Najviše nezaposlenih u regiji ima BiH

Najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Njemačka s 4,8%, a najveću Grčka s 24,8%, dok je prosjek nezaposlenosti u EU 9,6%

BiH s 31,7 posto ima najveći, a Slovenija s 8,6 posto najmanji postotak nezaposlenih na prostoru bivše Jugoslavije, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA). Po iznimno visokom postotku nezaposlenih, odmah iza BiH nalazi se Makedonija s 26,8 posto, a potom slijedi Crna Gora gdje je prema posljednjim statističkim podacima nezaposlenost 17,7 posto.

PROČITAJ JOŠ
Posao za 10.000 nezaposlenih u 2016.
Javni poziv za Program sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja u poljoprivredi
Tečaj njemačkog jezika

Aktualni podaci govore da je nezaposlenost u Srbiji 16,8, a u Hrvatskoj 15,5 posto. No, u Hrvatskoj se na razini 2015. kao stopa registrirane nezaposlenosti navodi 17,2 posto. Iako je u BiH registriran simboličan napredak, odnosno smanjenje broja nezaposlenih od 1183 osobe, prema izvješću u drugom u odnosu na prvo tromjesečje ove godine broj osoba koje traže posao je i dalje iznimno visok i iznosi 539.703.

Istovremeno, statistički podaci Makedonije pokazuju da u drugom tromjesečju ove godine broj nezaposlenih osoba iznosi 256.596. Taj se broj u Crnoj Gori, prema posljednjim podacima, penje na 48.600 i povećan je za 3,8 posto u odnosu na ranije razdoblje.

Naime, iako je u Crnoj Gori došlo do povećanja broja zaposlenih osoba od 7,2 posto, taj rezultat nije toliko vidljiv upravo iz razloga rasta i broja nezaposlenih. Anadolu Agency je došao do podatka kako najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Njemačka s 4,8 posto, a najveću Grčka s 24,8 posto, dok prosjek nezaposlenosti u EU iznosi 9,6 posto. Time se Slovenija kao članica EU nalazi ispod, a Hrvatska iznad europskog prosjeka po stopi nezaposlenih.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM