spot_img

Za tjedan dana počinje advent. A evo zašto ove godine traje tako kratko

Ovogodišnji advent, koji započinje sljedeće nedjelje, bit će jedan od najkraćih i trajat će svega dvadeset i dva dana. Naime, ove godine Badnjak se preklapa s posljednjom, četvrtom nedjeljom došašća i upravo ta činjenica znatno će ga skratiti, primjerice, od onih godina kada se znao protegnuti znatno više dana.

Dakako, to nimalo neće utjecati na slavlje i obilježavanje adventskih nedjelja, koje su, zapravo, u središtu adventskog iščekivanja božićnog slavlja. Svake godine advent može započeti bilo koje posljednje nedjelje u studenom ili prve u prosincu, ovisno o datumu Božića koji je, za razliku od Uskrsa koji je uvijek nedjeljom, tzv. pomični blagdan i slavi se bilo kojega dana u tjednu dvadeset i petog prosinca.

Sve ovisi, dakako, o crkvenoj godini, koja završava upravo ove nedjelje na blagdan Krista kralja. Već sljedeća nedjelja bit će prva adventska i tada će se tradicionalno zapaliti i prva adventska svijeća. Ona je najbliža blagdanu sv. Andrije apostola i na prvu nedjelju kreće paljenje adventskih svijeća, po običaju koji su najvjerojatnije nastali u Njemačkoj i proširili se europskim zemljama, gdje su odavno postali dio adventske tradicije.

Prva svijeća simbolizira vjeru i nadu, druga mir, treća radost, a četvrta simbolizira ljubav. U crkvi je liturgijska boja adventa ljubičasta, odnosno identična onoj u korizmi, jer je advent tzv. snažno liturgijsko vrijeme. Tako je advent povezan i s postom i žrtvovanjem, ne toliko kao u korizmi, ali opet snažno iščekujući Božić kao najradosniji kršćanski blagdan. Jedan od oblika toga iščekivanja su i mise zornice, na kojima se vjernici svakodnevno okupljaju u najranije jutarnje sate i tako započinju svaki dan tijekom adventa sve do Božića. Posljednjih godina u Hrvatskoj mise zornice postale su iznimno popularne i crkve diljem Hrvatske prepune su vjernika upravo u tim najranijim jutarnjim satima, dok još nije svanuo dan.

S druge strane, advent je posljednjih godina izrazito komercijalno razdoblje, pa ako je ove godine ukraden koji dan adventa, to se sigurno nije dogodilo trgovačkim centrima, koji su sa svojim adventima započeli još prije nekoliko tjedana, izlažući božićni asortiman, kiteći prodavaonice i polako puštajući božićnu glazbu, tj sve što potiče šoping u ovom za trgovce također važnom razdoblju.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti