spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Pripazite na jedan od najvećih potrošača struje u kućanstvu: Podesite ga ako želite uštedjeti novac

U svijetu rastućih cijena energenata, mnogi traže načine za smanjenje troškova, a jedan od najčešćih izvora nepotrebnog trošenja električne energije su uređaji koji su stalno uključeni, iako ih trenutno ne koristimo. Poznati kao “energetski vampiri,” ovi uređaji mogu činiti značajan udio u mjesečnom računu za struju.

Prema nedavnoj studiji British Gasa, energetski vampiri mogu odgovarati za čak 23 posto ukupne potrošnje električne energije u kućanstvu. Jedan od najvećih “vampira” često je električni bojler, koji može trošiti značajnu količinu električne energije čak i kad nije u funkciji.

Za smanjenje potrošnje električne energije od strane bojlera, stručnjaci preporučuju sljedeće korake:

  1. Isključivanje Kad Nije Potrebno: Najjednostavnije rješenje je držati bojler isključenim iz struje kad nije u upotrebi. Iako ovo može izgledati očigledno, često zaboravljamo isključiti uređaje koji nisu trenutno potrebni.
  2. Pravilno Podešavanje Termostata: Podešavanje termostata bojlera na ekonomično grijanje, odnosno temperaturu između 50 i 60°C, može značajno smanjiti potrošnju struje.
  3. Redovito Održavanje: Održavanje bojlera, uključujući čišćenje grijača i unutarnjih dijelova, može pomoći u održavanju efikasnosti uređaja. Preporučuje se godišnje održavanje, ili češće u područjima s tvrdom vodom.
  4. Pravilno Podešavanje Temperature: Pregrijavanje vode na više temperature od 60°C ne samo da povećava potrošnju struje, već također uzrokuje brže propadanje bojlera i stvaranje kamenca.

Važno je napomenuti da, za razliku od većine drugih kućanskih uređaja, stalno isključivanje bojlera neće značajno smanjiti potrošnju energije, jer će voda morati ponovno biti zagrijana svaki put kad se uređaj ponovno uključi. Zato se preporučuje isključivanje bojlera samo kad nije potrebna topla voda dulje vrijeme.

Pridržavajući se ovih savjeta, možemo efikasno “ukrotiti” električni bojler i smanjiti račune za struju, pridonoseći i očuvanju okoliša.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM