spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Za Božić stiže velika novost za sve useljenike u Njemačku

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je za portal The Local Germany da će parlamentarci uskoro raspravljati o nacrtu zakona o dopuštanju dvojnog državljanstva.

Ljudi u Njemačkoj koji se žele naturalizirati kao Nijemci i zadržati svoje prvo državljanstvo sada imaju datum kada će Bundestag razmotriti njihovu situaciju, a to je prije Božića. ”Useljenici koji žele trajno ostati u Njemačkoj trebali bi dobiti priliku sudjelovati i dati puni doprinos naturalizaciji. Modernizacija Zakona o državljanstvu ima za cilj stvoriti pravi okvir za to”, rekla je glasnogovornica saveznog ministarstva unutarnjih poslova za The Local.

”Višestruko državljanstvo općenito bi trebalo biti dopušteno. Za naturalizaciju stoga više neće biti potrebno odreći se prethodnog državljanstva.” Prema mišljenju Ministarstva, novi zakon također će skratiti vrijeme koje netko mora živjeti u Njemačkoj prije nego što stekne pravo na državljanstvo kroz naturalizaciju. Osobe koje pokažu dokaze integracije u njemačko društvo također će imati kraće vrijeme čekanja za naturalizaciju, kao poticaj, piše FenixMagazin.de Ova vijest označava početak kraja dugog čekanja za mnoge stanovnike Njemačke – koji su odgađali dobivanje njemačkog državljanstva zbog općeg zahtjeva da se odreknu svog prethodnog državljanstva. Iznimke su bile dostupne samo onima čije je drugo državljanstvo bilo iz Europske unije, onima iz zemalja koje ne dopuštaju odricanje i onima koji su podnijeli zahtjev za posebno dopuštenje da zadrže svoje izvorno državljanstvo zbog poteškoća – često dug i birokratski proces .

“Moderan” zakon o državljanstvu

Dok su druge zemlje, poput Danske 2015., već liberalizirale svoje zakone o dvojnom državljanstvu, Kršćanski demokrati (CDU) Angele Merkel ostali su čvrsto protiv toga. Kao dominantna politička snaga Njemačke, mnogi dugogodišnji stanovnici Njemačke gotovo su odustali od nade da će se zakon promijeniti. Međutim, koalicijski sporazum iz 2021. između stranaka socijaldemokrata (SPD), liberalnih slobodnih demokrata (FDP) i zelenih – zamrznuo je CDU iz savezne vlade po prvi put od 2005. i ponovno probudio neke nade među ovim njemačkim stanovnicima . Tri su stranke izrazile svoju namjeru da reformiraju njemački imigracijski zakon kako bi se omogućilo dvojno državljanstvo. No, zadnjih godinu dana nisu potvrdili kada bi mogli donijeti novi zakon – sve do sada. ”SPD se dugo zalagao za modernizaciju zakona o državljanstvu i njegovu prilagodbu stvarnosti našeg imigrantskog društva”, kaže za The Local Sebastian Hartmann, predsjedavajući SPD-ovog kontingenta unutar Odbora za unutarnje poslove Bundestaga. ”Čak i danas, zbog zakonskih iznimaka, mnoge odluke o naturalizaciji donose se prihvaćanjem višestrukog državljanstva. Prekinut ćemo ovaj nejednak tretman tako da svatko može biti naturaliziran u budućnosti, a da se ne mora odreći svog državljanstva.” Filiz Polat, predsjednica stranke Zelenih za migracije i integraciju u Bundestagu, rekla je za The Local da je dopuštanje dvojnog državljanstva promjena koja je “odavno trebala”.

Dok se sve tri vladine stranke slažu oko općeg načela dopuštanja višestrukih državljanstava, dugoročni stanovnici Njemačke koji se žele naturalizirati ipak bi trebali očekivati malo pravnih natezanja. Kao prvo, još nije jasno koliko manjih detalja još moraju riješiti. Generacijsko protezanje Jedno potencijalno otvoreno pitanje je koliko daleko bi se državljanstvo trebalo protezati generacijski. Iako se djeca naturaliziranih Nijemaca ne bi morala odreći oba državljanstva, Thomae je rekao da bi trebala postojati jasna pravila o tome trebaju li unuci naturaliziranih Nijemaca morati odabrati državljanstvo ako već imaju pravo na drugo. Ni Ministarstvo unutarnjih poslova ni saborski zastupnici još ne žele točno potvrditi kada očekuju da će novi zakon stupiti na snagu. Međutim, dugotrajni stanovnici u Njemačkoj vjerojatno još moraju malo pričekati jer Bundestag dorađuje nacrt zakona prije nego što ga usvoji.

“Savezno ministarstvo unutarnjih poslova trenutno priprema ovaj nacrt zakona i pažljivo ćemo ga ispitati”, kaže Hartmann. “Ako Vlada donese svoju očekivanu odluku u prosincu, trebali bismo biti u mogućnosti završiti parlamentarnu proceduru najkasnije do ljeta 2023.” Ako, kao što se predviđa, novi zakon bude usvojen u ljeto 2023., stara pravila mogu se nastaviti primjenjivati kratko vrijeme – kako bi se osiguralo da su državni službenici spremni za nova pravila. Točno razdoblje čekanja vjerojatno će postati jasnije kada Bundestag započne raspravu o nacrtu zakona.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti