Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Profesor godinama uzimao mito u zamjenu za pozitivne ocjene. Sud: Bilo bi prestrogo da ga osudimo na zatvorsku kaznu

Pročitajte i ovo

Županijski sud u Tuzli preinačio je prvostupanjsku presudu i u pravomoćnoj presudi izrekao uvjetnu osudu od jedne godine zatvora, s rokom provjere od tri godine za profesora u Mješovitoj srednjoj školi u Kalesiji Seida Kuralića, javlja Klix.ba.

Ovaj 64-godišnjak je osuđen zbog produženog kaznenog djela primanje dara ili drugih oblika koristi. Od roditelja učenika tražio je i uzimao novac u zamjenu za davanje ocjena.

Iz Tužiteljstva Tuzlanske županije podsjećaju da je Općinski sud u Kalesiji u prvostupanjskom postupku 2020. godine donio osuđujuću presudu i izrekao optuženom jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 mjeseci.

Nakon izjavljenih žalbi, u ponovljenom prvostupanjskom postupku, Općinski sud je u travnju 2022. godine preinačio svoju odluku i optuženom izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Na presudu su zbog izrečene krivično pravne sankcije ponovno žalbu izjavili i tužiteljstvo i obrana, nakon čega je Županijski  sud u Tuzli presudu preinačio i optuženom izrekao spomenutu uvjetnu osudu.

“U dijelu obrazloženja Županijskog suda Tuzla se navodi da je prvostupanjski sud optuženom, imajući u vidu brojne olakšavajuće okolnosti ( npr. protok vremena od počinjenja kaznenih djela, starija životna dob), izrekao prestrogu kazneno-pravnu sankciju te da se i uvjetnom osudom kao mjerom upozorenja može ostvariti svrha izricanja kaznenih sankcija tako da utječe na optuženog da više ne čini kaznena djela”, prenose iz Županijskog tužiteljstva u Tuzli.

Dio prvostupanjske presude koji se odnosi na izrečenu sigurnosnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti u trajanju od tri godine, potvrđen je i pravomoćnom presudom te je osuđenom oduzeta imovinska korist pribavljena kaznenim djelom.

Optužnicom Tužiteljstva TŽ, koja je potvrđena u svibnju 2018. godine, Kuralić se teretio da je, radeći kao profesor u spomenutoj školi, u šest situacija od 2015. do 2017. godine, od roditelja učenika kojima predaje grupu strojarskih predmeta ili posrednika roditelja, tražio i primao iznose od 100 do 200 KM kako bi učenicima koji su u tim predmetima imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu pogodovao i osigurao im pozitivnu zaključnu ocjenu na kraju školske godine.

Za dvije radnje iz optužnice sud je Kuralića pravomoćno oslobodio od optužbe i nije uvažio žalbe tužiteljstva na ovu odluku donesenu u prvostupanjskom postupku.

 

IZVOR:dnevnikba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

ŽUPNE OBAVIJESTI 2. Došašća – A – 04. 12. 2022.

1. Danas je 2. nedjelja došašća. Zornice su u 6:30, a prije zornica ćemo ispovijedati. 2. Raspored ispovijedanja starih i...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo