spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Za 10 godina broj obiteljskih liječnika u RS-u mogao bi se prepoloviti

Liječnicu su preopterećeni i teško da mogu odgovoriti svim zahtjevima pacijenata. Dodatni problem je i dobivanje specijalizacije, ali i činjenica da mladi liječnici nemaju zanimanja za specijalizaciju obiteljske medicine.

Nedostatak liječnika problem je diljem BiH. Alarmantan je podatak da bi se broj specijalista obiteljske medicine za deset godina mogao prepoloviti u Republici Srpskoj, a s druge strane, zainteresiranost mladih doktora za specijalizaciju iz ove oblasti sve je manja.

Razlog za to je ekonomske prirode, prenosi federalna.ba. Mladi liječnici iz Republike Srpske uglavnom se odlučuju karijeru graditi u inozemstvu. Oni iskusniji sve su bliže mirovini, pa se postavlja pitanje hoće li nas u BiH za nekoliko godina imati tko liječiti. Banjolučkom Domu zdravlja nedostaje pedijatara, ginekologa, specijalista hitne medicine, a najviše specijalista obiteljske medicine. Trenutačno ih je 126, za pet godina taj broj bit će manji za 35, a za deset za 52, koliko će ih otići u mirovinu.

– To su podaci kojima raspolažemo u idealnim uvjetima. Nismo razmišljali o mogućnosti da će netko od liječnika iz nekoga razloga napustiti ustanovu. U idealnim uvjetima nam treba najmanje pet godina za odškolovati specijalista obiteljske medicine – ističe Nevena Todorović, ravnateljica Doma zdravlja Banja Luka.

Liječnicu su preopterećeni i teško da mogu odgovoriti svim zahtjevima pacijenata. Dodatni problem je i dobivanje specijalizacije, ali i činjenica da mladi liječnici nemaju zanimanja za specijalizaciju obiteljske medicine. Situacija je sve alarmantnija te, ako se u skorije vrijeme ne pronađe adekvatno rješenje, bit će upitno funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite. – Ono će se najviše odraziti na pacijente, koji neće tako lako moći doći do usluga timova obiteljske medicine. Već imamo pojedine ambulante u kojima imamo manji broj kolega u radnom procesu – naglašava Todorović. – Postoje dani kada većina nas ima mnogo veći broj pregleda nego što je to inače predviđeno. Ako jedan liječnik treba imati u prosjeku 35 pregleda, rijetko koji dan imamo toliko pacijenata – obično je to mnogo veći broj – dodaje dr. Milijana Đajić, specijalistica obiteljske medicine.

Na taj problem već godinama upozoravaju i iz sindikalnih organizacija. Kažu kako njihovi apeli nisu ozbiljno shvaćeni te da se liječnicima moraju osigurati bolji uvjeti rada te, prije svega, veće plaće.

– Moramo nagraditi svoje osoblje i zadržati ga ovdje u BiH. Ako se ovako nastavi, ostat ćemo bez educiranog i školovanog medicinskog kadra – upozorava Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a. Iz Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS-a poručuju kako na godišnjoj razini postoji plan specijalizacija u skladu s iskazanim potrebama.

– Specijalizacija obiteljske medicine je proširena te su dodatno proširene i mogućnosti subspecijalizacije za liječnike obiteljske medicine kako bi se ova specijalizacija učinila atraktivnijom za mlade liječnike – kažu. U zdravstvenim ustanovama smatraju kako je nužno izraditi strategiju školovanja i zapošljavanja specijalista obiteljske medicine, ginekologije, pedijatrije, ali i specijalista iz drugih oblasti. •

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM