Subota, 2 srpnja, 2022

Vlada ŽSB riješila probleme sindikata i pri tome još uštedjela

Pročitajte i ovo

Na jučerašnjoj 13. po redu sjednici, Vlada ŽSB je na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave usvojila zaključke glede Sporazuma o isplati potraživanja po vansudskoj nagodbi.

Riječ je o zaključcima donesenim na sastanku Pregovaračkog tima Vlade i pregovaračkih timova Sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u organima uprave ŽSB, MUP-a i Sindikata osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja ŽSB.

Sastanak je održan početkom studenog a članovi Vlade su na današnjoj sjednici osim usvajanja Sporazuma donijeli i Odluku o isplati potraživanja po vansudskim nagodbama, Zaključak kojim se županijski javni pravobranitelj zadužuje da sačini ugovor o nagodbi, te Zaključak kojim se Ministarstvo financija i pravobranitelj zadužuju za realizaciju ugovora nagodbama o utvrđenim vremenskim rokovima.

Vrijedi spomenuti da će se ovom rješenju dugogodišnjeg problema moći pridružiti i osobe koje prethodno nisu podigle tužbu.

Naime, Vlada će isplate sredstava po izvršnim sudskim presudama iz 2007. godine riješiti tako što će isplatiti puni iznos glavnice za 2007.godinu a tužbeni zahtjev za sve preostale godine (sve do 2015.godine uključujući i nju) isplatiti u visini od 30%.

Sindikat će međutim, odustati od zahtjeva za isplatom zateznih kamata po svim tužbenim zahtjevima dok će Vlada preuzeti troškove sudskih procesa (odvjetnici, sudski troškovi..).

Problemi koji su doveli do tužbi proistekli su iz neusklađenosti Kolektivnih ugovora sa Zakonom radu a premijer Tahir Lendo je podsjetio na činjenicu da je Vlada ponudila svim sindikatima da se izjasne glede ponude za isplatu referentne godine sa 100% iznosom, odricanja zatezne kamate i prihvaćanja isplate glavnice i da je jedini sindikat koji je prihvatio i završio ovaj proces, Sindikat uprave.

Postoji mogućnost da i ostali sindikati ili barem pojedini članovi prihvate ove uvjete.

Ministar pravosuđa i uprave Jozo Budeš nije krio optimizam glede postignutog dogovora koji ujedno predstavlja i uspjeh njegova Ministarstva jer, kako je rekao, rješenjem mogu biti zadovoljne obje strana.Procjena je da će Vlada ovim Sporazumom uštedjeti oko milijun KM, piše Artinfo.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Mobilni radar u Busovači danas na 4 lokacije

PS BUSOVAČA Najavljene radarske kontrole za 02. 07. 2022. - PS BUSOVAČA 16:00 do 17:30 sati ulica N.Š.Zrinski (kod ug.ob.KIM) 18:00 do 19:30...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo