spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Vitežaninu uradili replantaciju palca, operacija trajala 180 minuta

Na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu kirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) izveden je još jedan u nizu visoko sofisticiranih operativnih zahvata replantacije palca.

Zahvat je izveden pacijentu inicijala T.E. (1984.), koji je iz Viteza upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju UKCS-a radi traumatske amputacije palca lijeve šake.

Po prijemu, nakon preoperativne pripreme, urađen je operativni zahvat replantacije amputiranog palca koji su timski izveli dr. Vanis Dujso i mr.sci.dr. Goran Obradović, anesteziologinja dr. Lejla Dreca, anestetičarka Alma Gagula, instrumentar Nermin Begić i tehničar Danijel Grcić.

– Urađeni operativni zahvat je izuzetno izazovan, u smislu tehničke mikrokirurške izvodivosti, s obzirom na to da je nivo amputacije bio u visini zgloba palca, s promjerom arterije oko 0,5 mm i promjerom vena oko 0,7 mm – priopćila je Služba za odnose s javnošću UKCS-a.

Operativni zahvat trajao je oko 180 minuta, a po završetku uspostavljena je cirkulacija i vitalnost prsta. Zahvaljujući adekvatnoj postoperativnoj njezi osoblja sestara i tehničara Klinike, postoperativni tok je protekao uredno, a prst je vitalan.

Uspjeh te operacije svrstava Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju i Univerzitetski klinički centar Sarajevo u vrh svjetskih mikrokirurških medicinskih centara.

Prvi.tv

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM