spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Virtualno nasilje je sms poruka prijetećeg sadržaja, nedozvoljeno uzimanje fotografija, lažni profil

Osobe nad kojima se vrši nasilje putem novih tehnologija nisu zakonom zaštićene, pokazuje istraživanje o nasilju nad ženama putem informacijsko – komunikacijskih tehnologija koje je provela Fondacija “Jedan svijet” – platforma za jugoistočnu Europu.

Takvim nasiljem, između ostalog, smatra se sms poruka prijetećeg sadržaja, nedozvoljeno korištenje fotografija, lažni profili, ali i izmišljanje priča.

Predstavnica Fondacije Aida Mahmutović je na današnjoj prezentaciji istraživanja u Sarajevu kazala da je mnogo načina vršenja nasilja na internetu, pogotovo danas jer je većina ljudi na toj mreži.

Porazna je, kako je naglasila, činjenica da osobe nad kojima se vrši nasilje putem novih tehnologija nisu zakonom zaštićene. To je, navodi, slučaj u BiH, ali i šire.

– Ta vrsta nasilja prijeti djevojčicama mlađim od 18 godina, ali i ženama starijim od 50 godina. Nema pravila – rekla je Mahmutović.

Dodala je da su opasnost uglavnom društvene mreže.

Na istraživanju je radila i Belma Kučukalić koja je istakla da je tema virtualnog nasilja tabu tema u BiH, ali i drugim većim područjima. Naglasila je da BiH ne zaostaje kada je riječ o konverzaciji o virtualnom nasilju.

– Naše kratkoročno rješenje je edukacija, a važno nam je da uđemo u što više organizacija i da razgovaramo s ljudima. Važno je dizanje svijesti o ovoj temi – navela je Kučukalić.

Dodala je da prijetnje putem interneta često završe fizičkim nasiljem, što znači da virtualno može postati stvarno.

Istraživanje je rađeno godinu i po dana, dio je projekta ”Zaustavite nasilje:ženska prava i sigurnost na internetu” koje vodi Association for progressive communications (APC), a koji financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Holandije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM