Zbog napada na policiju u Zavidovićima, pod istragom obližnja vehabijska uporišta

Pod nadzorom državnog Tužiteljstva jučer su nastavljene intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju dva teroristička napada koja su se u razmaku od svega nekoliko dana dogodila u BiH, piše Večernji list BH.

Druženje s vehabijama

Jedan tim istražuje teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i glavnina tih aktivnosti usmjerena je na otkrivanje mogućih pomagača ubijenog terorista Enesa Omeragića. Istražitelji su, navodno, uvjereni kako Omeragić nije mogao djelovati potpuno samostalno, kako se to pokušava prikazati u dijelu domaće javnosti. Tomu u prilog idu izjave poznanika, rođaka i susjeda da se Omeragić u posljednje vrijeme intenzivno družio s ekstremističkim vehabijskim skupinama. Istragom se pokušava utvrditi i tko je i kako Omeragiću omogućio nabavu automatskog oružja kojim je izvršio napad. Saslušano je više osoba koje se na određeni način mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, a za cijelu istragu se, kako doznajemo, zanimaju i sigurnosne službe iz inozemstva.

Istodobno, zajednički istražni tim pod nadzorom Tužiteljstva BiH intenzivno istražuje napad na Policijsku postaju u Zavidovićima. Samo nekoliko sati nakon što je bačena ručna bomba na zgradu policije istražitelji su priveli i ispitali veći broj osoba, a doznaje se kako su u pitanju sigurnosnim službama od ranije poznati ekstremisti iz vehabijskog pokreta koji je vrlo aktivan na širem području Zavidovića. U blizini ovog grada nekoliko je sela, poput Bočinje, u kojima su se nastanili pripadnici vehabijske zajednice. Policija priznaje kako sve upućuje na terorizam, piše Večernji list BiH.

Napad na generala

Posljednji teroristički napadi u BiH, ali, očito, i obavještajni podaci, primorali su sigurnosne službe na pojačanje osiguranja svih značajnih državnih, policijskih i infrastrukturnih objekata u cijeloj zemlji. Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o “incidentu” za koji se službeno ne priznaje da je bio napad na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Ispred njegova vozila u tunelu blizu Mostara pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i sin bivšeg čelnika AID-a za Hercegovinu Zlatko Humo bacio je topovski udar, a samo zahvaljujući prisebnosti Jelečeva vozača, izbjegnute su ozbiljnije posljedice. OSA provodi svoju istragu o cijelom slučaju, dok je Županijsko tužiteljstvo u Mostaru žurno cijeli događaj okarakteriziralo tek kao izazivanje opće opasnosti. U trenutku napada s Humom su u automobilu, koji je vlasništvo obitelji Maksumić iz Mostara, bile još dvije mlađe osobe koje nisu zaposlene u OSA-i. Ministar MUP-a RS Dragan Lukač izjavio je kako serija terorističkih napada u BiH nije rezultat slučajnosti i da je siguran kako Islamska država ima svoje “pipke” u BiH. Rekao je i kako nekoliko stotina ljudi iz BiH ratuje u Siriji, a od 40 do 50 njih vratilo se u BiH. “Vratili su se iz Sirije s radikalnim idejama i ideologijom zla”, kazao je Lukač.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Virtualno nasilje je sms poruka prijetećeg sadržaja, nedozvoljeno uzimanje fotografija, lažni profil

Virtualno nasilje je sms poruka prijetećeg sadržaja, nedozvoljeno uzimanje fotografija, lažni profil

Severinin sin

Evo kako je Seve sredila sina za svadbu