Subota, 3 prosinca, 2022

Zbog napada na policiju u Zavidovićima, pod istragom obližnja vehabijska uporišta

Pročitajte i ovo

Pod nadzorom državnog Tužiteljstva jučer su nastavljene intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju dva teroristička napada koja su se u razmaku od svega nekoliko dana dogodila u BiH, piše Večernji list BH.

Druženje s vehabijama

Jedan tim istražuje teroristički napad na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu i glavnina tih aktivnosti usmjerena je na otkrivanje mogućih pomagača ubijenog terorista Enesa Omeragića. Istražitelji su, navodno, uvjereni kako Omeragić nije mogao djelovati potpuno samostalno, kako se to pokušava prikazati u dijelu domaće javnosti. Tomu u prilog idu izjave poznanika, rođaka i susjeda da se Omeragić u posljednje vrijeme intenzivno družio s ekstremističkim vehabijskim skupinama. Istragom se pokušava utvrditi i tko je i kako Omeragiću omogućio nabavu automatskog oružja kojim je izvršio napad. Saslušano je više osoba koje se na određeni način mogu dovesti u vezu s ovim zločinom, a za cijelu istragu se, kako doznajemo, zanimaju i sigurnosne službe iz inozemstva.

Istodobno, zajednički istražni tim pod nadzorom Tužiteljstva BiH intenzivno istražuje napad na Policijsku postaju u Zavidovićima. Samo nekoliko sati nakon što je bačena ručna bomba na zgradu policije istražitelji su priveli i ispitali veći broj osoba, a doznaje se kako su u pitanju sigurnosnim službama od ranije poznati ekstremisti iz vehabijskog pokreta koji je vrlo aktivan na širem području Zavidovića. U blizini ovog grada nekoliko je sela, poput Bočinje, u kojima su se nastanili pripadnici vehabijske zajednice. Policija priznaje kako sve upućuje na terorizam, piše Večernji list BiH.

Napad na generala

Posljednji teroristički napadi u BiH, ali, očito, i obavještajni podaci, primorali su sigurnosne službe na pojačanje osiguranja svih značajnih državnih, policijskih i infrastrukturnih objekata u cijeloj zemlji. Analiziraju se svi podaci, a čeka se i ishod istrage o “incidentu” za koji se službeno ne priznaje da je bio napad na prvog čovjeka Oružanih snaga BiH generala Antu Jeleča. Ispred njegova vozila u tunelu blizu Mostara pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i sin bivšeg čelnika AID-a za Hercegovinu Zlatko Humo bacio je topovski udar, a samo zahvaljujući prisebnosti Jelečeva vozača, izbjegnute su ozbiljnije posljedice. OSA provodi svoju istragu o cijelom slučaju, dok je Županijsko tužiteljstvo u Mostaru žurno cijeli događaj okarakteriziralo tek kao izazivanje opće opasnosti. U trenutku napada s Humom su u automobilu, koji je vlasništvo obitelji Maksumić iz Mostara, bile još dvije mlađe osobe koje nisu zaposlene u OSA-i. Ministar MUP-a RS Dragan Lukač izjavio je kako serija terorističkih napada u BiH nije rezultat slučajnosti i da je siguran kako Islamska država ima svoje “pipke” u BiH. Rekao je i kako nekoliko stotina ljudi iz BiH ratuje u Siriji, a od 40 do 50 njih vratilo se u BiH. “Vratili su se iz Sirije s radikalnim idejama i ideologijom zla”, kazao je Lukač.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Švicarska slavila u ludoj utakmici, Srbija ispala sa Svjetskog prvenstva

Nogometaši Švicarske svladali su Srbiju s 3-2 (2-2) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine G pridružili su se u osmini...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo