spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Vilim Primorac: Unatoč teškoj i izazovnoj godini, ostvarili smo pozitivan rezultat

Predsjednik Uprave JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar Vilim Primorac u intervjuu za Večernji list BiH govori o rezultatima i izazovima prošle poslovne godine, o poslovanju i odgovoru na krizu HT ERONET-a u vrijeme pandemije, redizajnu brenda, novim uslugama, nastavku suradnje s Arena sportom, projektu e-Škole, aktivnostima oko 4G mreže i drugim temama te planovima za budućnost.

Složena situacija prouzročena COVID-19 pandemijom tijekom 2020. godine, uvelike je utjecala na uvjete poslovanja većine gospodarskih subjekata, ne samo u BiH i široj regiji, već i u cijelome svijetu, samim time – i na poslovanje JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar. Samo otvaranje poslovne 2020. godine za HT Mostar bilo je iznimno dobro, što su potvrđivali poslovni rezultati za prvi kvartal 2020. Nažalost, na samoj polovici prvoga polugodišta, dolazi do krize prouzročene COVID-19 pandemijom; preko noći se mijenja način rada i djelovanja, dolazi do promjene ukupnog poslovnog okruženja, što se posebice ogleda u promjeni navika korisnika.

Zahvaljujući brojnim mjerama poput optimizacije troškova u mnogim segmentima, te ulaganjem velikih napora u održavanje najviše moguće razine prihoda u danim okolnostima, Uprava HT-a uspjela je, u iznimno izazovnim gospodarskim i drugim prilikama, stabilizirati poduzeće, što je, u konačnici, dovelo do pozitivnog rezultata poslovanja za 2020.

Predsjednik Uprave Vilim Primorac ističe:

“Pad prihoda kao posljedica potpuno promijenjene tržišne situacije je, uslijed izostanka dolaska turista i stranih posjetitelja u BiH, kao i zabrane putovanja izvan BiH (u prvome redu – naših poslovnih korisnika) bio posebno jak i izražen u roaming segmentu te u prepaidu (zbog lockdowna i zabrane kretanja na području cijele države), dovodeći do 7 milijuna KM manjeg prihoda od plana. S druge strane, zahvaljujući vrlo proaktivnom pristupu, uspjeli smo i u toj situaciji povećati našu pretplatničku bazu uvođenjem novih usluga i proizvoda, te smo, na taj način, uspjeli, barem djelomice, neutralizirati taj negativni učinak. Bitno je naglasiti da smo, primjerice, u ICT segmentu imali rast prihoda od 20% u odnosu na 2019. godinu. Drugi dio aktivnosti je bio usmjeren prema upravljanju svim troškovima kompanije, čime smo uspjeli ostvariti pozitivan poslovni rezultat na kraju godine. Stoga možemo reći da smo vrlo zadovoljni činjenicom da je kompanija uspjela prebroditi iznimno tešku godinu uz pozitivan rezultat.”

Samo po sebi nameće se nezaobilazno pitanje: kako procjenjujete ekonomske posljedice koje je prouzročila ova pandemija?

Kao što je poznato, s obzirom na visoku otvorenost, razmjer i povezanost domaće ekonomije sa susjednim zemljama na jugoistoku Europe i s EU-om, što se nedvojbeno vidi kroz brojčane odrednice ekonomskih odnosa, pandemija se reflektirala na izražen pad ekonomskih aktivnosti u zemlji i značajno smanjenje prihoda gotovo svih sektora domaće ekonomije, s posebnim naglaskom na usluge, pri čemu ni telekomunikacijski sektor, imajući u vidu uzročno-posljedičnu spregu s drugim dijelovima ekonomskog sustava, ne može biti iznimka. Sasvim je izvjesno da će 2020. godina biti zabilježena u povijesti kao ona s rapidnim padom ekonomskih aktivnosti, a unatoč stalnim promjenama ekonomskih procjena ključnih relevantnih institucija, u pogledu kvantifikacije dubine i širine pada, može se iznijeti procjena kako će brojke u Euro području zabilježiti cjelogodišnji realni pad BDP-a tek par postotnih bodova blaži od 10% u odnosu na prethodnu godinu. To je smanjenje ekonomskih aktivnosti i prihoda u Europskoj monetarnoj uniji bez presedana…

Kako gledate na ekonomska kretanja u zemlji?

Visokofrekventni ekonomski pokazatelji za BiH ukazuju kako je vidljiv značajan pad izvoza i uvoza roba, što potkrepljuje tezu o snažnim inozemnim ograničenjima, s utjecajima i na zamjetno smanjenje industrijske proizvodnje, ali također s reperkusijama na domaći pad potražnje za uslugama i proizvodima, prouzročen djelovanjem pandemije i (protu)epidemioloških mjera na smanjenje raspoloživog dohotka, sa značajnim padom maloprodaje te domaće osobne potrošnje. Istodobno, negativna kretanja dodatno su potaknuta ograničenjima koja utječu na smanjenu mobilnost kretanja ljudi među zemljama, ali i unutar zemlje. Stoga, posljedično izrazito duboki problemi u turističkom sektoru, izravno i neizravno, djeluju na prihode drugih sektora, pa tako i na telekomunikacijski sektor.

Na koji se način HT ERONET organizirao u ovakvim uvjetima? Jeste li uspješno odgovorili na krizu?

HT ERONET je na samome početku ovoga izvanrednog stanja formirao Tim za koordinaciju krizne situacije, čiji su glavni zadaci bili – definiranje internih pravila ponašanja u vidu naputaka/preporuka obveznih za sve djelatnike, te, sukladno epidemiološkoj situaciji i preporukama nadležnih institucija, redovito informiranje djelatnika, ali i korisnika i javnosti, o svim novinama. Poseban naglasak stavljen je na – stalnu i redovitu komunikaciju, kako prema zaposlenima, tako i prema korisnicima i javnosti. Sva komunikacija seli se online, interni procesi unutar kompanije se digitaliziraju, uvodi se rad od kuće, a Tim za koordinaciju krizne situacije redovito, putem e-mail obavijesti i intraneta, obavještava djelatnike o svim novinama, kao i preporukama/naputcima, vezanim uz pandemiju. Iako je interna poslovna komunikacija i ranije podrazumijevala digitalne kanale i telekonferencije pa trenutna situacija nije bila potpuna novina, činjenica je da su naši djelatnici postali produktivniji i učinkovitiji u novome načinu rada, a s kolegama su bili povezani zahvaljujući digitalnom alatu Microsoft Teams, koji se u ovoj situaciji pokazao nezaobilaznim.

Unatoč pandemiji, korisnicima su omogućene brojne pogodnosti, a niste stali ni s društveno odgovornim projektima.

Tako je. Kako smo se svi zapravo našli u situaciji brze prilagodbe digitalnim tehnologijama (povrh svega onoga što smo do tog trenutka koristili i poznavali), brzo smo reagirali i ponudili digitalne verzije naših usluga. Neke naše usluge koje ranije nisu bile zaživjele u velikom postotku, odjedanput su doživjele boom – poput e-računa ili više varijanti digitalne nadopune !hej računa, prijenosnog 4G Interneta i slično. Čak šest mjeseci smo besplatno omogućili korištenje usluge Office 365 licencije E1, kako posao, rađen u velikoj mjeri od doma, ne bi patio. Do jučer praktički nepoznate usluge, poput već spomenute aplikacije Microsoft Teams npr., danas su naša svakodnevica. Svih mjeseci pandemije, pa i za vrijeme proljetnog lockdowna, komunicirali smo s korisnicima, osiguravali neometano primanje sadržaja i rad naših usluga. Vjerujem da oni nisu niti osjetili zastoj, barem što se našeg rada tiče, što nam je u konačnici i bio cilj. Kako bismo korisnicima maksimalno pojednostavili korištenje naših usluga, snimili smo i YouTube upute najčešćih korisničkih upita. Zaista ih je lako pratiti, pauzirati, ponavljati, tako da si možete brzo pomoći. A ako ne ide, onda je naša korisnička služba uvijek na raspolaganju na svim kanalima komuniciranja.

HT ERONET je krajem 2019. doživio i neke vizualne promjene. Možete li ukratko objasniti što je sve potrebno za takav posao i je li vas pandemija u tome zaustavila?

Svi koji su ikada radili na redizajnu brenda, znaju koliko posla takav pothvat iziskuje i koliko je detalja na koje treba paziti, na razini cijelog kolektiva. Taj proces, započet krajem 2019., nastavljen je 2020. godine. Pandemija jest možda usporila neke zadaće, ali ih, nasreću, nije zaustavila, tako da smo zadovoljni učinjenim. Naš krovni brend i vizualni identitet sada su osvježeni i korespondiraju s modernom tehnologijom i trendovima. Sredinom godine smo krenuli redizajnirati i našu IPTV uslugu, HOME.TV. Promjene ćemo uvoditi postupno, a vjerujem kako će korisnici u idućim mjesecima primijetiti razliku – od većeg broja HD kanala, redizajniranih paketa s novim kanalima i pogodnostima, te naprednijeg i modernijeg sučelja.

Najavili ste i neke nove usluge za poslovne korisnike…

Za 2021. godinu možemo najaviti uslugu koja će znatno olakšati rad svim poslovnim korisnicima. Riječ je novoj usluzi najma IT opreme. Dakle, sve od laptopa, stolnih računala sa svim potrebnim komponentama i ostaloj popratnoj uredskoj IT opremi. Uz ugovor od 36 mjeseci, korisniku dostavljamo i instaliramo opremu u njegovim poslovnim prostorijama, uz uključeno održavanje uređaja s naše strane, te licencirani Windows operativni sustav. Mislimo da će ova usluga biti jako popularna u budućnosti; korisniku znatno štedi vrijeme i omogućava fokus na vlastiti posao, bez brige o tehničkom aspektu poslovanja i logistici opremanja poslovnih prostorija.

HT ERONET ovih je dana potpisao novi ugovor o nastavku suradnje s vodećim sportskim kanalom – Arena Sportom. Koji će sve sadržaji moći pratiti?

Uvijek osluškujemo potrebe i želje naših korisnika. Vjerujte da nam nikad nije u interesu reducirati sadržaj, nego ga proširivati i raditi na kvaliteti. Svaki put kada bi se u medijima pojavila kakva priča o zatamnjenju sadržaja ili gubitku nekog kanala, nije bilo do HT ERONET-a. Tržišna utakmica je nemilosrdna. Produljenjem suradnje s Arena Sportom, svakako smo obradovali naše korisnike i možemo reći da smo trenutno vodeći na tržištu u sportskom segmentu ponude. Na HOME.TV-u se mogu pratiti utakmice najjače košarkaške lige na svijetu – NBA, regionalna nogometna natjecanja, kao i najelitnije nogometno natjecanje svijeta – UEFA Liga prvaka, zatim Liga Europe, te novo natjecanje – Konferencijska liga, koja počinje iduće sezone. Uz Arena Sport, što se sportskog sadržaja tiče, tu su još i Sport Klub, Eurosport i HNTV. Uskoro ponovno uključujemo i NOVA BH kanal, a planiramo i dodatna pojačanja u sadržaju.

Spomenuli smo već društveno odgovorno poslovanje, a i projekt e-škole u kojemu je HT ERONET, kao predvodnik digitalizacije, napravio golem posao.

I tijekom pandemije COVID-a 19, nastavili smo pružati podršku svojim korisnicima, lokalnoj samoupravi, školstvu i akademskoj zajednici. Isto se očitovalo u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru u vidu pokretanja e-nastave. Učenicima slabijeg imovinskog stanja osigurali smo besplatni mobilni internet u vidu donacije 1 070 SIM kartica, s uključenih besplatnih 8 GB prometa te 250 tableta. Donirali smo laptope osnovnim školama za djecu s posebnim potrebama. Radi nesmetanog tehnološkog funkcioniranja cijeloga sustava, Sveučilištu u Mostaru je, za projekt e-nastave, stavljen na raspolaganje Cloud sustav, OTT sustav, IPTV platforma i vlastiti IT inženjerski kapaciteti. Bilo je iznimno zahtjevno organizirati i podići jedan takav sustav. Digitalno doba je nastupilo, na što odavno ukazujemo i u svojim priopćenjima i svojim uslugama. Smatramo kako je nužno da se, i nakon ovoga svega, još ozbiljnije pristupi kvalitetnijem razvoju digitalnih platformi u svim sferama društva. Dodajmo ovomu kako je HT ERONET jedini telekom operater u BiH koji je ponudio program e-Škole u sklopu svoje IPTV platforme i to potpuno besplatno.Bitno je naglasiti da će, po svršetku ove krize, društvu na korištenje ostati moderna i sofisticirana digitalna platforma za obrazovanje, čime ćemo realizirati dio naše misije – omogućavanje društva znanja.

HT ERONET ima suradnju sa Sveučilištem i na drugim poljima. Što biste posebno istaknuli?

Kada smo već kod suradnje sa Sveučilištem, spomenimo da smo, zajedno sa SUMIT-om i Ericssonom Nikolom Teslom, pokrenuli projekt prvoga sveučilišnog Smart Campusa u BiH, a koji djeluje na najnovijoj NB IoT tehnologiji (više informacija o samom projektu možete saznati putem web stranice smart.sum.ba). Veselimo se nastavku suradnje na ovom projektu koji ćemo dodatno nadograđivati novim opcijama i funkcionalnostima, ali i na drugima projektima koji su tek u planu.

Dokle se došlo s aktivnostima oko 4G mreže?

Zbog situacije s Covid-19 pandemijom, na par tjedana smo u travnju usporili i dinamiku projektnih aktivnosti na izgradnji 4G (4G+) mreže, ali smo vrlo brzo nastavili intenzivno raditi na njezinoj modernizaciji i širenju, zajedno s našim tehnološkim partnerom Ericssonom Nikolom Teslom. Cilj koji ćemo sasvim sigurno ostvariti je – imati najkvalitetniju i najsigurniju 4G mrežu u BiH. Pandemija COVID-a 19 jasno je pokazala koliko su ICT industrija te ulaganje u digitalnu infrastrukturu važni za društvo u cjelini, a stabilnost naše fiksne i mobilne mreže, i pored osjetnog povećanja prometa, omogućila je svim našim korisnicima, poduzećima, javnome sektoru, društvu u cjelini, da kontinuirano budu povezani tijekom pandemije, što je, pak, bilo uvjetovano posebnim režimom rada i funkcioniranja (rad od kuće, online nastava, prilagođeno poslovanje pravnih subjekata).

Unatoč pandemiji, HT Eronet je u 2020. otvorio i nove prodajne centre.

U kolovozu je otvoren HT ERONET centar Grude, a u prosincu ERONET centar u Živinicama. U tim mjestima smo naravno i ranije bili prisutni, no prošle godine smo ih izmjestili u atraktivnije prostore s puno većom kvadraturom i svim odlikama modernih trgovina u kojima se može dobiti potpuna usluga i korisničko iskustvo.

Ne možemo a ne spomenuti i prijepore sa Sindikatom HT-a koji traju već neko vrijeme, a koji je, podsjetimo, uporno prozivao Upravu HT-a da ne želi potpisati kolektivni ugovor te su organizirali i štrajk. Ima li nekih novih detalja u vezi s kolektivnim ugovorom i potezima Sindikata?

Pitanje zaključenja Granskog kolektivnog ugovora je isključivo u ingerenciji Vlade Federacije BiH, a Sindikat je cijelo vrijeme odugovlačio i nije pristajao na potpisivanje onoga što je Vlada preporučila – kolektivnog ugovora s poslodavcem. U međuvremenu, Sindikat je organizirao i štrajk koji je bio potpuno nepotreban, a i nezakonit, što je u konačnici Općinski sud u Mostaru i potvrdio. Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici od 21. 1. usvojila informaciju o pregovorima za zaključenje Granskog kolektivnog ugovora za područje telekomunikacija u F BiH, u dijelu koji sadrži zaštitu prava radnika u slučaju privatizacije. Dakle, GKU se referira samo na prava radnika u slučaju privatizacije, dok će ostala pitanja, prema odluci Vlade, morati biti regulirana tzv. kolektivnim ugovorom kod poslodavca, a sukladno Zakonu o radu. Ono što želim posebno naglasiti jest – bez obzira što kolektivni ugovor dosad još nije potpisan, Uprava JP HT-a d.d. Mostar uredno je ispunjavala sve svoje obveze prema radnicima, a nastojat će ih i dalje ispunjavati, unatoč vrlo izazovnoj poslovnoj godini s obzirom na pojavu COVID-19.

I, na koncu, što možemo očekivati u idućem razdoblju?

Kao što sam kazao, unatoč pandemiji, nastavili smo s našim širokim ulagačkim aktivnostima, ali ne samo kako bismo odgovorili ovim izazovima u 2020. godini, nego se i pripremili se za daljnje iskorake u povećanju komunikacijske razine usluga tijekom postpandemijskog razdoblja, kada se budu oporavljali ekonomski i financijski kapaciteti tržišta. Upravo na taj način pokazujemo i potvrđujemo agilnost i fokusiranost prema korisnicima HT ERONET-a na cijelome bh. tržištu, s ponudom osnovnih, integriranih i inovativnih komunikacijskih usluga najšireg spektra. Istodobno težimo izgradnji suvremene infrastrukture i tehnologija u digitalnom dobu, što će biti naše usmjerenje i u budućem vremenu. Lansiranjem novih usluga, na svojevrstan način, već smo pokazali da spremno ulazimo u rano postpandemijsko razdoblje, a siguran sam kako ćemo pravodobno odgovoriti izazovima tržišta i nastaviti komercijalno lansirati nove usluge, za koje sam uvjeren da će ih naši korisnici prihvatiti i koje će također nedvojbeno podignuti komunikacijske karakteristike usluga na još višu razinu. Isto tako, siguran sam u zadržavanje kontinuiteta dobrih praksi zajedničkog, agilnog i pro-aktivnog pristupa zaposlenih. Naime, u ovom izazovnom vremenu pokazalo se da je djelovanje HT ERONET-a rezultat iznimnih radnih napora, visoke razine znanja, kao i specifičnog te bogatog iskustva zaposlenika poduzeća, koji su, u najvećem dijelu, odgovorili izazovima ovog vremena, usprkos ograničenjima s kojima se suočava cijeli svijet i Europa.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM