spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

VIDEO: “Reumal”, mjesto rehabilitacije osoba koje su preboljele virus korona

Lječilište ‘Reumal’ u Fojnici bavi se rehabilitacijom težih, srednjih ali pacijenata koji imaju lakše posljedice nakon što su preboljeli virus korona.

Stručnjaci te ustanove rade sa njima da bi im zdravstveno stanje bilo bolje, a oni što prije bili spremni za povratak redovitim aktivnostima.

Šef medicinskog sektora Lječilišta ‘Reumal’ Fojnica prim. dr. Elvedin Kapo, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, u razgovoru za Fenu kaže da je taj program rehabilitacije osmišljen u jeku pandemije.

– Shvatili smo da imamo sve resurse, sve što je potrebno za rehabilitaciju covid bolesnika odnosno osoba koje su preboljele koronu, negativne su ali ne i sposobne da se vrate redovnim obavezama – kazao je.

Kako ističe, proces rehabilitacije trebalo bi da traje desetak dana. Obuhvata mjerenje saturacije (nivo kisika u krvi), pulsa, stanja mišića, gornjih i donjih ekstremiteta, šestominutni test hoda.

– Radimo kompletan pregled respiratornog sistema ljudskog organizma, koji je u znatnoj mjeri pogođen koronom za vrijeme bolesti. Doktor na osnovu pregleda pacijenta, određuje odgovarajuće terapije – naglasio je.

Kapo kaže da su pacijenti zadovoljni procesom rehabilitacije, njihov oporavak ide željenim tempom. Tako se, objašnjava, skraćuje i period bolovanja odnosno njihovog odsustva s posla i brže se vraćaju svakodnevnim aktivnostima.

– Sve zavode zdravstvenog osiguranja informirali smo o tome da radimo program covid rehabilitacije. Mislim da su shvatili da je ovo nešto što se mora raditi. Mislim da će podržati ovo što radimo. Nikakva posebna cijena nije za pacijente koji su preboljeli covid, oni dolaze po cijenama koje su ranije utvrđene – kazao je.

Kako ističe prim.dr. Kapo, iza sebe imaju iskustva, stručan kadar, opremu i sve ostalo što može biti značajno u procesu rehabilitacije pacijenata koji su preboljeli covid. Ugodan ambijent, čisti zrak i voda doprinose bržem oporavku pacijenata, njihovoj mentalnoj rehabilitaciji.

Podsjeća da virus korona može negativno da utječe na opće stanje pacijenta. Loše se osjećaju, imaju bolove posebno u ramenom pojasu, predjelu vrata i kičme. Slabost ekstremiteta, teško hodaju. Izgubili su snagu. Zato je, kaže, za što brži oporavak važna rehabilitacija, da se što prije vrate u prvobitno stanje. Period oporavka individualan je, ali je bitno da sa na vrijeme počne sa procesom rehabilitacije. Iskustva što ih stječu u radu s tim pacijentima iskoristit će za naučna istraživanja, a objavit će i radove na osnovu iskustva.

Glavna fizioterapeutkinja u ‘Reumalu’ magistrica zdravstvenih nauka Emira Klisura kaže da se za svakog pacijenta ponaosob pravi program medicinske rehabilitacije, na osnovu parametara. Uključen je niz stručnjaka, različitih specijalnosti (pulmolog, fizijatar, fizioterapeuti).

– Pacijentu radimo nekoliko vrsta testova. Uzima se anamneza o dnevnim aktivnostima svakog od pacijenata. Na osnovu rezultata testa ljekar određuje individualni program rehabilitacije. Pacijent ne smije imati nižu saturaciju od 90, veći puls od 120. Mjerenja se vrše prije početka i nakon vježbi. Rezultati su vidljivi, a parametri su mnogo bolji već nakon nekoliko dana – naglasila je.

Dodaje da se, ovisno o zdravstvenom stanju, pacijentu propisuje više vrsta vježbi poput onih za jačanje, vježbe disanja ili obavezna šetnja.

Smiljka Taraba preboljela je virus korona u novembru prošle godine, a na rehabilitaciju u ‘Reumal’ došla je direktno nakon bolničkog liječenja. Infekcija virusom korona bila je teška, život joj je ovisio o koncu, a njen oporavak sad se dobro odvija. Zadovoljna je tretmanom i brigom osoblja.

– U bolnici sam bila mjesec i pol, na respiratoru 19 dana. Nisam mogla hodati, ali uporna sam. Svakim danom, stanje je sve bolje. Svima bih preporučila da dođu, uvjere se da je uspjeh moguć. I ja sam bila u početku razočarana, sad sam prezadovoljna. Bili su me već otpisali, a ja sam pobijedila i prošla ono najgore – istaknula je za Fenu.

Rehabilitacija covid pacijenata radi se u državama Europe, a njihova iskustva bila su od koristi timu stručnjaka iz ‘Reumala’. U oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, lječilište ‘Reumal’ Fojnica je vodeća ustanova. Normalno rade i u uvjetima pandemije virusa korona, uz poštivanje epidemioloških mjera.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti