Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Uspješno završena suradnja SEC Travnik i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB

Pročitajte i ovo

Osobe s invaliditetom, a samim tim i djeca s poteškoćama u razvoju imaju pravo na asistenciju i inkluziju. S ostvarivanjem ovih prava, učenici s poteškoćama u razvoju ostvaruju i svoje pravo na izjednačavanje mogućnosti s učenicima redovite populacije.

Neformalne obuke„Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta“i „Osnove inkluzivne nastave“ u SEC p.j. Travnik

Ustanova za obrazovanje odraslih „Socijalno-edukativni centar“ podružnica Travnik u suradnji s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB organizirala je neformalne obuke „Osnove asistencije djeci s poteškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta” za volontere Ministarstva obrazovanja znanosti, kulture i športa SBK/KSB i „Osnove inkluzivne nastave“ za nastavnike razredne nastave osnovnih škola SBK/KSB.

Tijekom tri modula obuka polaznici su od trenera Svjetlane Ljevar Lučić, defektologa i Jelene Marić, psihologa, imali priliku saznati teorijske osnove o asistenciji u nastavi, uloge asistenta u nastavi, prava učenika na asistenciju po UN Konvenciji o pravima djeteta, na koji način primijeniti metode sagorijevanja u radu, kao i teorijske osnove o inkluzivnoj nastavi, koordinaciji inkluzivne nastave po zakonskim regulativama nadležnog ministarstva. Učenjem i svladavanjem novih vještina polaznici će svoje zadatke izvršavati profesionalno s ciljem omogućavanja ostvarivanja punih potencijala učenika s poteškoćama u razvoju.

Nakon završene obuke 09.01.2016. i 10.012016. godine,92 polaznika iz Gornjeg Vakufa – Uskoplje, Donjeg Vakufa, Bugojna, Kiseljaka, Fojnice, Busovače, Viteza, Novog Travnika, Travnika i Jajca dobili su SEC certifikate o uspješno završenoj obuci i medalje koje su izrađene u radionici osoba s invaliditetom „Rad-Dar“.

Na svečanoj dodjeli sudjelovali su predstavnici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa SBK/KSB na čelu s ministricom, Katicom Čerkez, koja je tom prigodom naglasila važnost i potrebu ovakvih projekata u cilju poboljšanja obrazovnog sektora.

Polaznicima se obratio i voditelj projekta ispred Caritasa BiH, u sklopu kojeg je istoimena Ustanova za obrazovanje odraslih i osnovana, Zlatko Malić, koji je istaknuo važnost ovakvih obuka kao motivaciju svima za ulaganje u profesionalni i osobni razvoj: „Vjerujem da će vam znanja i vještine koje ste stekli tijekom obuka koristiti u radu, ali se nadam da su ove obuke za vas dodatna motivacija kako biste nastavili ulagati u sebe, u svoj profesionalni i osobni razvoj“.

Projekt obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja u sklopu kojeg je osnovana ustanova Socijalno – edukativni centar, zajednički provode Caritas Austrije i Caritas BK BiH uz financijsku podršku Austrijske razvojne suradnje i Vlade Gornje Austrije.

Više informacija o programima i obukama svi zainteresirani mogu pronaći na web stranici SEC-a: www.sec.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Masno plaćaju noćenje u Ibrinoj sobi duhova (VIDEO)

Ibrahim Kargić iz Zenice poznatiji kao bh šeret "Tata čaršija" uveseljava ljude diljem svijeta svojim pošalicama i doskočicama. Međutim...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo