spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario! Evo za što ih USKOK tereti

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić jutros je uhićen zajedno sa sinom Marijem i dvije zasad neimenovane osobe. Prema prvim neslužbenim informacijama sumnja se da je riječ o o gospodarskim malverzacijama. Izvršni direktor Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović je na putu s reprezentacijom pa se do njega još ne može, ali čim se vrati, uhitit će i njega. Slično je bilo i u srpnju ove godine, a tad su na putu bila i braća Mamić. Svoj trojici pretražuju se kuće, a uz to se pretražuju i prostorije Dinama.

Izvor: Večernji list / Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

– Na temelju kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s PN USKOK-om provodi hitne dokazne radnje zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita, utaje poreza i drugih davanja i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, vezano za nezakonite radnje koje su poduzimale odgovorne osobe GNK Dinamo i službena osoba Porezne uprave – stoji u priopćenju USKOK-a.

Mate Matić, odvjetnik Damira Vrbanovića, kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.

– Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu – izjavio je Matić Hini.

Prema Matićevim informacijama, Vrbanović bi s reprezentacijom u zagrebačku zračnu luku trebao sletjeti oko 10,45 sati. S obzirom na već položenu jamčevinu, uz koju je u srpnju pušten da se brani sa slobode, odvjetnik smatra da Vrbanović ne bi trebao biti ponovno uhićen.

– Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i USKOK-u – kazao je Matić. Dodao je kako ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji u kojoj su u srijedu ujutro uhićeni Zdravko Mamić i njegov sin Mario te još dvojica osumnjičenika.

Mamićevi odvjetnici nisu bili dostupni za komentar, a odvjetnica Jadranka Sloković nije željela razgovarati s novinarima ni ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu.

Policija, neslužbeno se doznaje, istražuje sumnjive transfere nogometaša iz Dinama koji su obavljeni u periodu od 2004. do 2015. godine, a koje je preko svoje agencije Mamić sport agencija (MSA) vodio Mario Mamić. Navodna šteta je 78 milijuna kuna. Novac stečen utajom poreza “prao” se preko tvrtki u Hong Kongu i još nekoliko zemalja.

– Obavještavamo javnost i navijače da su u srijedu, 18.11., u ranim jutarnjim satima u prostorije GNK Dinamo ušli djelatnici PN USKOK-a. O svim daljnjim informacijama i klupskim odlukama pravovremeno ćemo obavijestiti javnost putem službene stranice kluba – priopćili su iz Dinama.

Još u srpnju USKOK je predložio da se tijekom istrage protiv Zdravka Mamića i ostalih optuženika ispita stotinjak svjedoka, a istražni zatvor odredi Milanu Pernaru, Damiru Vrbanoviću te braći Zdravku i Zoranu Mamiću. No nakon pet dana su braća Mamić i Damir Vrbanović pušteni.

Nešto kasnije “procurila” je vijest o tome da su u USKOK-u ispitani Luka Modrić i Dejan Lovren. Naime, prije utakmice s Azerbajdžanom bili su u USKOK-u i progovorili o svojim transferima. Ono što je rekao nogometaš Real Madrida došlo je do javnosti do najsitnijih detalja.

Naime, USKOK sumnjiči Zdravka Mamića da je na tom transferu sebi priskrbio 52 milijuna kuna, odnosno da je do tog novca došao temeljem aneksa ugovora prema kojem je Modrić Mamiću morao isplaćivati 50 posto od svakog budućeg transfera. No aneks tog ugovora je, sumnjaju istražitelji, antidatiran jer, kada je Modrić odlazio iz Dinama, potpisao je zapisnik da prema Dinamu nema nikakvih potraživanja. A onda mu je u vremenu od rujna 2009. do srpnja 2012. Dinamo isplatio oko 80 milijuna kuna, a nakon obračuna poreza Modriću je na račun sjelo oko 67 milijuna kuna.

Istražitelji su, prateći trag novca, otkrili da je novac istog dana nakon što ga je Dinamo uplatio na Modrićev račun, Modrić podizao te uplaćivao na račune Zdravka Mamića i članova njegove obitelji i to u istoj poslovnici u kojoj je novac i podizao. No nikada do kraja nije bio isplaćen cijeli uplaćeni odnos, a Modriću je ostalo oko 15 milijuna kuna.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM