spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Uhićen 18-godišnjak koji je zapalio hrvatsku zastavu i to podijelio na društvenim mrežama

Nakon što je policija javila da je uhitila 18-godišnjaka koji je 1. svibnja zapalio hrvatsku zastavu i snimke toga dijelio na društvenim mrežama oglasio se ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved.

Kaže kako očekuje da 18-godišnji mladić dobije odgovarajuću kaznu, koja će biti “jasna poruka svima” koji se usude paliti ili uništavati državne simbole”, prenosi N1.

Kakva kazna prijeti mladiću?
“Vidio sam da je uhićen i vjerujem da će dobiti odgovarajuću presudu. To treba biti jasna poruka svima onima koji se usude paliti ili uništavati državna obilježja. Ta zastava je krvlju plaćena”, poručio je Medved uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a komentirajući postupak protiv 18-godišnjaka koji je zbog paljenja hrvatske zastave završio u istražnom zatvoru.

Medved vjeruje da će pravosuđe pronaći odgovarajući pravni okvir za sankciju koja će biti odvraćajuća za sve one koji bi ubuduće pomislili na takav oblik oskvrnjenja državnih obilježja i simbola.

Podsjetimo, u Slavoniji je uhićen 18-godišnjak koji je 1. svibnja u šumi kod Trpinje zapalio hrvatsku zastavu.

To je, kako je utvrdila policija, snimio i objavljivao na društvenim mrežama.

“Na ovaj je način zastavu Republike Hrvatske javno izvrgnuo ruglu i grubom omalovažavanju i putem računalne mreže javnosti učinio dostupnom videosnimku tog čina, kojim se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi zbog njihove nacionalne ili etničke pripadnosti”, navela je policija u kaznenoj prijavi.

Prijava mladića tereti za javno poticanje na nasilje i mržnju, te povredu ugleda Republike Hrvatske. Za ta kaznena djela prijeti mu i do tri godine zatvora.

Policija je potvrdila da je odlukom Županijskog suda u Vukovaru 18-godišnjaku određen istražni zatvor.

Inače, mladić je prijavljen zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju za što Kazneni zakon predviđa do tri godine zatvora. Za grubo omalovažavanje hrvatske zastave može dobiti kaznu do godine zatvora.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti