spot_img
Petak, 8 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Ubrzava se rotacija Marsa, dani su sve kraći. Znanstvenici nisu sigurni zašto

MARS se okreće sve brže i postupno se skraćuje trajanje dana na njemu, otkrili su znanstvenici. Crveni planet ubrzava rotaciju oko četiri milisekunde godišnje, zbog čega se dani završavaju djelić milisekunde ranije. Kao što ta mjerenja sugeriraju, promjene su suptilne, ali znanstvenici koji su ih promatrali nisu sigurni što je uzrok.

Potencijalni uzroci mogu biti led koji se nakuplja na polarnim kapama planeta ili postglacijalni skok, kada se kopnene mase podižu nakon što su zatrpane ledom, piše Sky News. NASA kaže da takvi pomaci u masi planeta mogu uzrokovati njegovo ubrzanje, slično poput klizača na ledu koji se okreću s ispruženim rukama, a zatim ih povlače.

Znanstvenici su otkrili promjenu u brzini vrtnje koristeći podatke iz NASA-inog lendera InSight Mars, koji je radio na površini četiri godine dok nije ostao bez struje prošlog prosinca. Sebastien Le Maistre, vodeći autor rada koji dokumentira nalaze u časopisu Nature, rekao je da su varijacije bile “samo nekoliko desetaka centimetara tijekom jedne marsovske godine”.

“Potrebno je jako puno vremena i puno podataka prije nego što uopće možemo vidjeti ove varijacije”, dodao je. Rad je ispitao podatke iz prvih 900 dana InSighta na Marsu. Napredna radiotehnologija lendera, zajedno s NASA-inom mrežom dubokog svemira (međunarodni niz divovskih radio antena na Zemlji), radila je zajedno kako bi znanstvenicima pružila opažanja.

Odašiljali bi radio signal do lendera pomoću antena, koji bi se zatim reflektirao natrag na Zemlju. Kada bi znanstvenici primili reflektirani signal, tražili bi male promjene u frekvenciji kako bi odredili koliko brzo se Mars okreće. Le Maistre je naglasio da je “povijesni eksperiment” samo vrh ledenog brijega u odnosu na podatke koje je InSight prikupio.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM