spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

U Tolisi započeli Arhiđakonski susreti

Župa i samostan u Tolisi bili su u srijedu, 1. ožujka domaćini Arhiđakonskog susreta svećenika Toliškog arhiđakonata koji djeluju u tom dijelu Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Sudjelovalo je 40-ak svećenika iz tri dekanata: Brčanskog, Doborskog i Šamačkog.

Najprije je u župnoj crkvi slavljena sv. misa koju je predslavio vrhbosanski nadbiskup metropolita mons. Tomo Vukšić u koncelebraciji s 40-ak prezbitera, među kojima su bili: generalni vikar VN-a mons. Slađan Ćosić, sudski vikar VN-a fra Šimo Ivelj, toliški arhiđakon preč. Darko Tomašević, kancelar VN-a preč. Mladen Kalfić, ekonom VN-a preč. Vladimir Pranjić te trojica dekana iz spomenutih dekanata: preč. Damir Ivanovićpreč. Ilija Orkić i preč. Marijan Živković, OFM.

Duhovne vježbe cijele Crkve

U prigodnoj propovijedi na temelju svetopisamskih čitanja koja su se čitala toga dana mons. Vukšić napomenuo je kako je korizma vrijeme duhovnih vježbi cijele Crkve. Tumačeći djelovanje proroka Jone u Ninivi istaknuo je kako je to prorok koji je imao najviše uspjeha u propovijedanju jer su se Ninivljani obratili. Govoreći pak o svećeničkom poslanju kazao je kako se ono sastoji i od uspjeha, ali i od razočaranja te kako je i sam Isus doživio razočarenje od svojih sunarodnjaka koji su od njega tražili znak.

U radnom dijelu susreta nakon nadbiskupovog pozdrava prvo predavanje održao je kancelar preč. Kalfić koji je izložio statističku sliku nadbiskupije, arhiđakonata te sva tri dekanata. Tako je, među ostalim, iznio podatak da u Vrhbosanskoj nadbiskupiji trenutno živi nešto više od 123 280 vjernika. Kazao je da ih je otprilike toliko bilo 1883., ali i da je tada bilo duplo manje župa nego danas. Što se samog arhiđakonata tiče u njemu je ukupno 35 župa s 22 502 vjernika. Također, donio i statistike za svaki pojedini dekanat i usporedio brojke iz 1991., 2013. i 2022.

Pastoralno djelovanje

Zatim je preč. Tomašević, toliški arhiđakon, predstavio općenito pastoralne djelovanje u arhiđakonatu te je ustvrdio kako je on različit od župe do župe i ovisi o brojnim čimbenicima poput broja vjernika, entiteta u kojemu se župa nalazi i slično. Kazao je kako je uočena potreba organiziranja skupina za odrasle te sustavniji pastoral braka i obitelji. Smatra kako bi se i rad s mladima trebao poboljšati barem u župama u kojima još uvijek ima. Istaknuo je i potrebu župne kateheze za sve razrede, a ne samo za pripravu za sakramente prve pričesti i krizme. Što se tiče uključenosti osoba starije životne dobi ona je najočitija kroz razne vidove pobožnosti. Pozvao je na pronalazak načina i poboljšanje suradnje između kateheta koji predaju u školama i njihovog angažmana u pastoralu župa. Ocijenio je kako je sakramentalni život na razini arhiđakonata dobar.

Svetišta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Sudski vikar Vrhbosanske nadbiskupije fra Šimo Ivelj u svome izlaganju obradio je dvije teme: svetišta i sprovode. Pojasnio je kako se naziv svetište u kanonskom obliku i u svakodnevnom govoru često ne podudara. Podsjetio je kako se prema Zakoniku kanonskog prava svetištem označava crkva ili drugo posvećeno mjesto kamo mnogobrojni vjernici, iz osobite pobožnosti, hodočaste s odobrenjem mjesnog ordinarija. Kazao je kako ona mogu biti dijecezanska, nacionalna te međunarodna, ali da trebaju imati dekret mjerodavne crkvene vlasti. Takav dekret na području Vrhbosanske nadbiskupije ima jedino svetište Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Maglaju, a u širem značenju zbog povijesnih razloga i dugotrajne tradicije svetištima se smatraju: Olovo, Podmilačje i Komušina.

U drugom dijelu predavanja osvrnuo se na vođenje crkvenog sprovoda te je podsjetio kome se može, a kome ne može voditi sprovod.

 

Obnova i gradnja

U svom izlaganju ekonom Vrhbosanske nadbiskupije preč. Pranjić progovorio je o važnosti redovitog predavanja prikupljenih kolekti. Uz to je iznio i neke podatke vezane uz financijsko poslovanje nadbiskupije te župa. Potaknuo je kolege na uredno pravdanje sredstava prema donatorima.

Nakon njega generalni vikar VN-a mons. Ćosić obradio je temu gradnje i obnove. Podsjetio je kako već djeluje Građevinski odbor kojemu su priključena još dva liturgičara i gospođica koja je u Rimu završila sakralnu arhitekturu. Iznio je podatke o do sada odobrenim projektima odbora kojemu je na čelu te je podsjetio kako je po završetku istih potrebno podnijeti pismeno izvješće. Potaknuo je kolege da se gradi i obnavlja samo ono što je potrebno.

U drugom dijelu susreta prisutni svećenici imali su prigodu iznijeti svoja zapažanja i sugestije vezane uz spomenute teme na osnovu kojih se razvila diskusija.

Na kraju vrijedi spomenuti kako će se održati još tri susreta po arhiđakonatima i to na: Plehanu (2. ožujka), Kreševu (3. ožujka) te u Travniku (8. ožujka).

Izvor: Nedjelja.ba.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti