spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

U Busovači obilježena 29. obljetnica osnutka brigade HVO “Nikola Šubić Zrinski” i 26. obljetnica utemeljenja UDVDR HVO HB Busovača

Dana 19. prosinca 2021. godine u Busovači, svečano je obilježena 29. obljetnica osnutka brigade – pukovnije HVO-a „Nikola Šubić Zrinski“ i 26. obljetnica formiranja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB  podružnica Busovača.

Obilježavanje obljetnice započelo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Busovači, a zatim je uslijedila sveta misa u župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog.

Svetu misu predvodio je župni vikar fra Ivica Matišić koji je u prigodnoj propovijedi istaknuo kako ćemo se danas, na poseban način, prisjetiti pripadnika brigade HVO-a “Nikola Šubić Zrinski”.

„Tijekom rata, 184 branitelja dala su svoj život braneći ove naše prostore. Također, 30 civila dalo je svoje živote, oko 200 je izašlo iz rata s posljedicama ranjavanja, a dvoje se još vode kao nestali. Pod ovom svetom misom, molimo za sve branitelje i sve vas vojnike i članove vaših obitelji kako bismo bili zahvalni Bogu sto smo obranili ove naše prostore”, kazao je fra Matišić.

Nakon svete mise uslijedila je svečana akademija u kino dvorani “Thetare” na kojoj se nazočnima obratio predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara

„Čestitam svakom pripadniku brigade „Nikola Šubić Zrinski“ 29. obljetnicu i zahvaljujem na hrabrosti i herojstvu da stanu u obranu svog doma i naroda. Također, čestitam i 26. obljetnicu UDVDR HVO HB Busovača. Nikada ne trebamo ove naše obljetnice pretvoriti u komemoracije, već, poklanjajući se svakoj žrtvi, trebamo slaviti i slavne dane kada smo bili svjesni vremena u kojem živimo i potrebe našeg sudjelovanja  u tome kako obraniti sebe, svoj dom i svoj narod. Kada se prisjetimo svih onih koje nema, koji zanos nas je nosio, koliko smo imali godina i koliko smo bili spremni na sve ne razmišljajući o posljedicama. Podsjećanja radi, naš Dario koji nas je vodio imao je samo 32 godine. A, šta danas mislimo o ljudima koji imaju 32 godine? Jesmo li im prenijeli sve što bi trebali znati o prošlim vremenima? Stoga, uistinu je važno da postojite, da gradite zajedništvo unutar sebe koje nam je potrebno i danas, na isti način kako nam je trebalo i u ratu. Također, važno je i da održite spomen na sve osobe i događaje koji su bili, ali isto tako i da sve ono što je bilo prenesete mladima da razumiju razmišljanja onih koji danas isto vode rat, samo drugim sredstvima“, kazao je Predsjednik Federacije BiH.

Nazočnima se obratio i zapovjednik brigade – pukovnije “Nikola Šubić Zrinski” bojnik Jure Čavara, zapovjednik brigade „Nikola Šubić Zrinski“ brigadir Duško Grubešić, te predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić.

Predsjednik UDVDR HVO HB Busovača Marinko Ćosić zahvalio je svima na dolasku i potpori, kazao da će Udruga i dalje ispunjavati svoju temeljnu zadaću, te istaknuo i određene probleme s kojima se branitelji HVO-a susreću. Također, zahvalio je političkim dužnosnicima na svim razinama vlasti, na potpori i razumijevanju teške situacije u kojoj se mnogi branitelji HVO-a nalaze.

Predsjednik Udruge Marinko Ćosić uručio je zahvalnice zaslužnim pojedincima za nesebičnu financijsku, materijalnu i svaku drugu pomoć kojom doprinose radu i razvitku Udruge: predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, ministrici financija u Vladi ŽSB Mirjani Plavčić, zastupnici u Saboru ŽSB Suzani Krišto, bojniku Juri Čavari, pukovniku Iliji Milićeviću, bojniku Draganu Laštri, poručniku Dragi Reloti, predsjedniku Zajednice UDVDR HVO HB ŽSB Dragi Smolji, župniku fra Zoranu Jakoviću i zapovjedniku PS Busovača Mladenu Ćosiću.

Na osnutak i ratni put brigade HVO-a „Nikola Šubić Zrinski“ nazočne je podsjetio Marko Šantić, a svečanost obilježavanja obljetnice prigodnim glazbenim izvedbama uveličale su Maja Ljubos i Dunja Petrušić.

FOTO: OO HDZ BiH Busovača

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti