spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Svečano obilježena 28. obljetnica od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dopredsjednikom HDZ-a BiH i predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom, izaslanikom predsjednika dr. Dragana Čovića, nazočilo je svečanom obilježavanju 28. obljetnice od dolaska humanitarnog konvoja “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu” kojim su Hrvati u opkoljenoj Lašvanskoj dolini spašeni u prosincu 1993. godine.

“Prisjećamo se svih teških trenutaka i ‘Bijelog puta’ koji nam je pokazao da nismo sami i da je Republika Hrvatska pokazala cijelom svijetu što se događa u BiH. Ono što je pristiglo u ‘Bijelom putu’ nije toliko značajno, nego više simbolika na povezanost Hrvata u Republici Hrvatskoj i BiH”, istaknuo je ovom prigodom predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.
Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca ispred Spomen obilježja na katoličkom groblju na Prahuljama, a zatim su položeni vijenci ispred Spomen biste i odana je počast vozaču Anti Vlaiću kojeg su ubili pripadnici Armije RBiH po povratku iz Lašvanske doline, te je služena sveta misa u župnoj crkvi Duha Svetoga u Novoj Biloj.
Nakon desetodnevnog puta, na današnji dan, ratne 1993. godine, u Lašvansku dolinu stigao je humanitarni konvoj “Bijeli put” s više od 100 kamiona pomoći, hrane i lijekova.
Osim neophodne humanitarne pomoći, Konvoj je probudio nadu za oko 70 tisuća stanovnika Lašvanske doline koji su bili u potpunom okruženju Armije RBiH, bez hrane, lijekova, struje i vode.
Svjedoci dolaska konvoja kažu kako ih i danas obuzmu emocije kad se prisjećaju svega. “Bilo je puno ljudi, bili smo sretni, osjećali smo nadu, spas. Kad se prisjećam toga obuzmu me emocije”, rekao je mještanin Nove Bile Josip Nikolić. Mještanin Živko Barbić kaže kako se bilo i gladno i žedno, te da je konvoj stigao u pravi trenutak, i da se to ne zaboravlja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM