spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Tuzlanska županija od sada ima pravilnik o kućnom redu u školama

Ministarstvo obrazovanja i znanosti, i Vlada Tuzlanske županije predstavili su četiri pravilnika o kućnom redu i suradnji roditelja učenika sa školom u cilju prepoznavanja/prevencije i/ili sprečavanja neprihvatljivog ponašanja učenika u osnovnim i srednjim školama.

Ovi dokumenti su realizacija mjera koje je predložila Interresorna radna skupina za analiziranje stanja i pripremu dokumenata i akata s ciljem prevencije maloljetničke delinkvencije i poboljšanja sigurnosti u školama na području Tuzlanskog kantona i obvezi informiranja Vlade Tuzlanskog kantona o poduzetim mjerama.

„Današnjim propisima na drugačiji način definiramo Kućni red u školama, odnosno obaveze učenika i principe ponašanja, ali i suradnju roditelja i škola, a s ciljem nadilaženja neprihvatljivih ponašanja. Tu su jasno propisana prava, ali i obveze učenika, roditelja, i škola, te su propisane i kazne za roditelje koji ne budu surađivali sa školama u cilju prevencije i nadilaženja neprihvatljivog ponašanja“, kazao je ministar Ahmet Omerović.

Od nesretnog događaja u OŠ Lukavac Grad Vlada Tuzlanskog kantona je poduzela niz aktivnosti kako bi se stvorilo sigurnije okruženje u školskim objektima u Tuzlanskom kantonu.

Interresorna javna skupina je napravila sustavnu analizu s više predloženih mjera, a kao rezultat toga promijenjeni su pedagoški standardi kako bi se snažnije motivisralo razredne stariešine da dodatnu pažnju posvete svojim učenicima. Donesena je i Uredba o tehničkoj i fizičkoj zaštiti u školama, te je, s ciljem prepoznavanja neprihvatljivog ponašanja u školama, organizirano i stručno usavršavanje za nastavnike.

Donesene su neophodne izmjene zakonskih propisa o osnovnom i srednjem obrazovanju, a iz čega su proizašli dokumenti. Ono što u narednom razdoblju slijedi jeste i promjena pravilnika o disciplinskoj odgovornosti.

„Sve ono što se događalo, ukazalo je na slabosti sustava. Iz tog razloga odlučni smo da provedemo sve ove mjere koje nam je struka odredila. Ovi pravilnici su, uz uvođenje tehničke i fizičke zaštite u školama, samo prvi korak i uslijedit će još nekoliko mjera i aktivnosti iz drugih, resorno nadležnih ministarstava. Ono što je sigurno i definitivno, odlučno smo zauzeli stav i poduzet ćemo sve ono što je u našoj nadležnosti da sustavno rješavamo uočeni problem. Ali pozivam i roditelje i društvo u cjelini da se uključe u rješavanje problema. Na kraju ne možemo mi ući u glavu svakog pojedinca i predvidjeti šta on može uraditi. Ali možemo, kao sustav, naći način da funkcioniramo kao sustav i to društvo od nas očekuje“, kazao je premijer Halilagić te izrazio razočarenje uočenom pojavom stvaranja elitističkih razreda, iluzije manje ili više vrijednih roditelja i njihove djece.

“Zbog svega ovoga pokušavamo prilagoditi propise, naći balans u odnosima između autoriteta učenika, nastavnika i roditelja i do kraja će to biti naše opredjeljenje“, zaključio je premijer Halilagić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM