spot_img
Subota, 2 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Hoće li predsjedniku RH bh. vlasti zabraniti i ulazak u BiH?

Tužiteljstvo BiH podiže prijavu protiv Milanovića

Protiv Milanovića je kaznena prijava podnesena krajem prošle godine, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u srpnju 1995. godine.

Tužiteljstvo BiH provjerava kaznenu prijavu protiv Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske, a koja se tiče negiranja genocida u Srebrenici, tvrdi Avaz.

Predmet je u radu

Ova informacija potvrđena je iz Tužiteljstva BiH.

”Predmet je u radu, više informacija ne možemo davati”, odgovoreno je Avazu iz ove pravosudne institucije.

Protiv Milanovića je kaznena prijava podnesena krajem prošle godine, zbog, kako je navedeno, grubog umanjivanja zločina genocida u Srebrenici koji su srpske snage počinile u srpnju 1995. godine.

Prijava je podnesena zbog Milanovićeve izjave da “svaki genocid nije isti”.

”Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije”, kazao je Milanović 6. prosinca prošle godine.

Predsjednik Hrvatske, kako piše Avaz, genocid je negirao i prije dva mjeseca, tijekom sastanka učesnika procesa Brdo – Brijuni u Sloveniji, zbog čega je oštro reagirao i OHR.

Politička metrika

Milanović je kasnije rekao da nije točno da je negirao genocid, kazavši da je “genocid politička metrika”.

Bivši visoki predstavnik Valentin Inzko je krajem srpnja dopunio Kazneni zakon BiH koji predviđa kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina za onoga tko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravomoćnom presudom.

U Tužiteljstvu BiH postoji 40 prijava za negiranje genocida. Među prijavljenima je i Milorad Dodik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM