spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Tužiteljica Gordana Tadić kažnjena smanjenjem plaće

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH/Vijeće), proglasilo je odgovornom tužiteljicu Tužiteljstva BiH Gordanu Tadić za objavljivanje neistinitog sadržaja na profilu na društvenoj mreži „Facebook“ i izrekla joj disciplinsku mjeru „Smanjenje plaće za 30 posto na razdoblje od 12 mjeseci“.

Naime, tužena je javnom objavom na društvenoj mreži „Facebook“, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužitelj, ustupi određene predmete Tužiteljstva Bosne i Hercegovine drugom tužiteljstvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene. Navedena objava tužene je od strane medija prenesena u javnom medijskom prostoru pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije.

U vezi sa navedenim tužena je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. točka 22. Zakona o VSTV-u BiH „ponašanje u sudu ili tužiteljstvu i izvan suda i tužiteljstva koje šteti ugledu tužiteljske funkcije“ pa se tuženoj, u skladu sa članom 58. i 59. Zakona o Visokom sudskom i tužilteljskom vijeću Bosne i Hercegovine,  te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plaće za 30% na razdoblje od 12 mjeseci.

Na navedenu odluku Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva postoji mogućnost žalbe Drugostupanjskom disciplinskom povjerenstvu VSTV-a BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti