spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Istraživanje otkrilo koje automobile voze inteligentni vozači

Istraživanje je pokazalo da su vozači Škode bili najinteligentniji od 22 marke automobila uključenih u studiju, s prosečnim IQ rezultatom od 99. Slijede ih vozači Suzukija (98,09), Peugeota (98,09), Minija (97,79) i Mazde (95,91).

Istraživanje koje je provela kompanija Scrap Car Comparison uključivalo je više od 2.000 vozača koji su polagali IQ test. IQ (kvocijent inteligencije) rezultat je temeljen na uspješnosti sudionika na grupi standardiziranih testova osmišljenih za procjenu inteligencije, javlja N1.

Prema studijama, otprilike dvije trećine opće populacije imat će IQ rezultat između 85 i 115, dok će samo 2,5 posto imati rezultat ispod 70 ili iznad 130. Za one koji imaju rezultat veći od 130, rezultat iznad 144 znači da ste genije, sudeći prema Stanford-Binetovoj ljestvici inteligencije.

Ova studija računala je prosječne IQ rezultate za različite grupe vozača, kategorizirane prema marki, boji, i vrsti goriva.

Vozači Škode su najinteligentniji

N1

 

Istraživanje je pokazalo da su vozači Škode bili najinteligentniji od 22 marke automobila uključenih u studiju, s prosečnim IQ rezultatom od 99. Slijede ih vozači Suzukija (98,09), Peugeota (98,09), Minija (97,79) i Mazde (95,91).

S druge strane ljestvice, studija je otkrila da vozači BMW-a generalno imaju niži IQ, s rezultatom 91,68, uz vozače Fiata (90,14) i Land Rovera (88,58). Međutim, vrijedi napomenuti da se prosječni svjetski IQ nalazi između rezultata od 85 do 115, tako da su svi ispitanici bili unutar te ljestvice.

Pametni vole benzin

N1

 

Budući da EU namjerava zabraniti prodaju automobila na benzin i dizel u sljedećih 12 godina, a sve više ljudi prelazi na vozila s električnim pogonom, istraživači su se pitali može li vrsta goriva korelirati s rezultatom IQ-a.

Dok vozači električnih automobila pomažu očuvanju okoline, vozači benzinaca su ti koji su, prema ovom istraživanju, najinteligentniji.

Vozači benzinskih automobila postigli su prosječni IQ 94,35, slijede vozači hibrida (93,89) i dizelaša (92,91), dok su vozači električnih automobila s prosječnom ocjenom 90,19 zauzeli četvrto mjesto.

 

I boja je bitna

N1

 

Nakon što se odlučite za model i vrstu goriva odabranog vozila, sljedeća stvar koju bi trebalo da odaberete je boja vašeg automobila. Ali može li boja koju odaberete biti u korelaciji s tim koliko ste inteligentni?

Studija kaže da može, pri čemu su oni koji su odabrali bijeli automobil u prosjeku postigli 95,71 na IQ testu, čak 7,28 više od onih koji su odabrali zeleno vozilo, koji su rangirani na dnu s prosječnim IQ rezultatom od 88,4.

Registracija puno otkriva

N1

 

Istraživače je također zanimalo jesu li personalizirane registarske pločice u korelaciji s visokim rezultatom vozača na IQ testovima. Studija je otkrila da su oni koji posjeduju personaliziranu registarsku pločicu generalno manje inteligentni od onih bez nje, pri čemu vlasnici osobnih pločica postižu prosječno 2,2 manje bodova na IQ testu u usporedbi s onima koji je nemaju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti