spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Troškovi najma stana u Njemačkoj: Poznato koliko odlazi na stanarinu

Brojna kućanstva u Njemačkoj, njih čak 3,1 milijun, troši velik dio svojih mjesečnih prihoda na plaćanja najma stana. Prema podacima Saveznog ureda za statistiku u Wiesbadenu o troškovima najma stana za 2022. godinu, 3,1 milijun kućanstva troši najmanje 40 posto mjesečnih prihoda na stanarinu. U prosjeku, opterećenje najma lani iznosilo je 27,8 posto osnovnih prihoda kućanstva.

Za približno 6,6 milijuna kućanstava koja su iznajmila stan 2019. ili kasnije, omjer opterećenja najamnine iznosio je 29,5 posto. Riječ je o podatku za 2,7 postotnih bodova višem nego za približno 2,7 milijuna kućanstava koja su potpisala ugovor o najmu prije 1999., prenosi Fenix magazin.

Omjer opterećenja najamnine pokazuje udio takozvanih bruto troškova najamnine u osnovnom prihodu kućanstva. Bruto troškovi sastoje se od osnovne najamnine i troškova koji se plaćaju najmodavcu. To uključuje, primjerice, mjesečne operativne troškove za održavanje čistoće zgrada i ulica, odvoz smeća, usluge domara, čišćenje dimnjaka i kabelski priključak.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM