spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

Tko drugom jamu kopa, sam u nju pada!

I dok CIK danima broji i zbraja glasove puno toga je jasno nakon još jednih “povijesnih” izbora u BiH. Čitajući po medijima svi su izgleda pobjednici i gubitnika nema. Kada se pitate kako je to moguće onda je jedini logičan odgovor da je ovo BiH zemlja paradoksa.

Na stranu sve kalkulacije danas je jedino jasno da se nova vlast ne može uspostaviti bez HDZ-a BiH. Vodeća stranka s hrvatskim predznakom koja je u izbore ušla s nekoliko manjih stranaka pod okriljem HNS-a ostvarila je sjajan rezultat i bez HDZ-a BiH nema formiranja nove vlasti. To je jasno svima, pa i onima koji su se trudili na sve načine da to onemoguće.

Gledajući predizbornu retoriku, HDZ BiH nije za razliku od većine bošnjačkih stranaka vodio agresivnu i huškački kampanju. U toj kampanji se uglavnom pričalo o zajedničkoj državi u kojoj ćemo svi uživati ista prava. Nažalost vremena su takva da se to mora tražiti, iako je to zajamčeno Ustavom, ali i sporazumom iz Daytona.

Niti na jednom predizbornom skupu HDZ-a BiH nisu se mogle čuti ratno huškačke poruke, ali ni priče o odcjepljenju koje su omiljena tema federalnih političara i medija. S druge strane na predizbornim skupovima nekih bošnjačkih stranaka čuli smo riječi koje lede krv u žilama. Malo toga je rečeno o gospodarstvu, ekonomiji ili sportu.

Kako pas ne laje zbog sela nego zbog sebe pod tepih su gurnute mnogobrojne afere poput onih oko lažnih diploma ili nabavke respiratora.

I na kraju dolazimo do Željka Komšića. Čovjek koji se predstavlja kao Hrvat opet, po četvrti puta je izabran glasovima Bošnjaka za hrvatskog člana predsjedništva.

I ptice na grani u BiH znaju da bi on bez glasača SDA bio bez ikakve šanse s Borjanom Krištom. I prosječan, da ne kažemo loš matematičar će lako zbrojiti dva i dva i tako doći do podatka da je stranka Željka Komšića dobila puno manje glasova od svog predsjednika, te da je SDA dobila puno više glasova od svoga predsjednika Bakira Izetbegovića.

Identična situacija bila je prije četiri godine, ali sada je ujedinjena bošnjačka oporba iskoristila momenat i isturila kandidata koji je pomeo Izetbegovića. Ovaj puta mu se računica obila o glavu i cijena nametanja Komšića njegov je veliki poraz. O Komšiću više ne treba puno trošiti riječi. On s Hrvatima u BiH nema ništa zajedničko niti je ikada štitio prava naroda kome je nametnut glasovima drugog naroda.

Jedan moj prijatelj na Facebooku je napisao da bi sada najviše volio biti tajnica Dragana Čovića koja će Bošnjačkim političarima reći da sačekaju u hodniku dok ih predsjednik primi na razgovor. E sada dolazimo do poente ove priče.

HDZ BiH i Dragan Čović su puno prije i ovih “povijesnih” izbora pokušavali na sve moguće načine postići dogovor oko izmjene izbornog zakona. Nekoliko puta se činilo da je to gotova stvar, a onda bi Bakir Izetbegović okrenuo ploču i zakočio sve dogovore. Još u travnju ove godine, šest mjeseci uoči izbora Čović je izjavio da je SDA izigrala sve pregovore i sporazume, te najavio ono što se dogodilo u nedjelju riječima: “Jedan narod već tri puta bira dva člana Predsjedništva BiH, a ima namjeru da to učini i četvrti put”,

Sada HDZ BiH ima sve u svojim rukama. HDZ BiH će biti stranka koja će odlučiti tko će vladati sljedeće četiri godine. Poučak ovih izbora je Tko drugom jamu kopa sam u nju upada. Nametanje Komšića moglo bi se itekako nekome obiti o glavu, a možda je i vrijeme za potražiti druge partnere za podjelu vlati i neke buduće pregovore.

Izvor: Kiseljak.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti