spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Tko će odgovarati za ekološku katastrofu u Bijeloj?

Priroda je još jednom pokazala svu svoju moć i snagu.

Za samo par sekundi napravio se krater ogromnih razmjera, a visoke stijene završile su u vodi i nanijele veliku štetu ekosustavu tog dijela prirode. Stijene onemogućuju ribama da se slobodno kreću na tom području.

Budući da je to područje krša, utjecat će i na samu kvalitetu vode. Samim tim dolazi do upita šta to mi jedemo, koliko je ta riba ispravna, je li uopće zdrava. Vlasti su se morale pozabaviti ovim pitanjima, naglasio je Oliver Arapović, predsjednik Ekološke udruge “Majski cvijet”.

Nas mještane i građane grada Mostara gdje i kad su ta istraživanja vršena. Iznenađuje nas kako vlasti šute po pitanju toga i kako zatvaraju oči samo da bi udovoljili nekome, dodao je Aner Omanović, predsjednik Eko udruge “Kuti”.

Stručnjaci naglašavaju glavno pitanje – Tko je dao dozvolu za prostor koji je zakonom zaštićeno području?

Netko bi morao kazneno odgovarati zato što je mimo zakona i plana dozvolio da se tu eksploatira šljunak, a drugi problem je način na koji je to rađeno, istaknuo je urbanist i planer Sead Pintul.

Očito je da netko mora snositi odgovornost, a ovdje treba izaći onaj tko je odgovoran, a iznalaženje odgovorne osobe mogu učiniti samo eksperti u ovoj oblasti, kazao je Muriz Spahić, doktor geografskih znanosti, javlja BHRT.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti