Temperaturni trend alarmantan: Prošla godina peta najtoplija godina ikada

Ilustracija: Shutterstock

Planeta Zemlja je 1,11 stupnjeva celzijusovih toplija u odnosu na prosječnu temperaturu iz kraja 19. stoljeća. Rast globalne temperature je evidentan u posljednjih devet godina, i posljednjih devet godina su znatno toplije od perioda kada su se počeli registrirati temperaturni rekordi 1880. Bill Nelson iz NASA-e je napomenuo da je trend rasta temperatura alarmantan.

“Naša sve toplija klima ostavlja trag – šumski požari su sve intenzivniji, uragani su sve snažniji, suše uzrokuju pustoš, a razina mora raste”, istaknuo je, prenosi Klix.

Klimatske promjene uzrokuje nekoliko faktora, a najznačajniji su staklenički plinovi. Naime, emitira se znatno više ugljičnog dioksida nego što ih planet može apsorbirati. Smanjenje emisije stakleničkih plinova dogodilo se 2020., ali zbog pandemije koronavirusa kada se dogodio znatan pad gospodarskih aktivnosti. Međutim, prošle godine te količine su bile najveće ikada.

Prema NASA-inom istraživanju, zagrijavanje je četiri puta jače na Arktiku nego u ostatku svijeta, piše list Jerusalem Post.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Nadležni organi upozoravaju: Moguće poplave u BiH

Tuga u Središnjoj Bosni: U 21. godini života preminuo Domagoj (Luka) Milanović