spot_img
spot_img
Četvrtak, 20 lipnja, 2024

Svjedok obrane na suđenju za respiratore: Preprodavači su uvećali cijene, sjećate li se cijene brašna u ratu?

Svjedok obrane Fahrudina Solaka izjavio je na jučerašnjem ročištu da su cijene respiratora nakon pojave pandemije koronavirusa “divljale” i da su ih preprodavatelji prodavali i po deset puta višim cijenama, prenosi detektor.ba.

Na prijedlog Solakove obrane, u sudnici je demonstriran uvezeni respirator AMC 812A za koji su svjedoci rekli da se može koristiti i prilikom intenzivne njege težih pacijenata.

Jovan Roganović, vlasnik i direktor tvrtke Profesional Medic iz Srbije, kazao je da su se respiratori do 20. ožujka 2020. mogli nabaviti po tvorničkim cijenama, a da su poslije cijene znatno skočile uslijed velike potražnje.

“Cijene su bile bezobrazno skupe. Neki preprodavači su basnoslovno zarađivali”, rekao je Roganović, čija se tvrtka bavi instalacijom, servisom i prodajom medicinskih uređaja.

Svjedok je naveo da je Kina bila ograničila cijene uređaja, ali da su preprodavači izmjestili poslovanje u Hong-Kong i da je “krenula pljačka”.

Na pitanje je li tada bila realna cijena od 36.000 dolara za respirator, Roganović je kazao da je to teško pitanje i usporedio situaciju s cijenom kilograma brašna od 100 maraka u Sarajevu tijekom rata.

Svjedok je rekao da njegova tvrtka servisira medicinske uređaje u zemljama regije, a da je u Sarajevu imao registriranu tvrtku DRE Medical. Ispričao je kako su, u svim zemljama u kojima posluju, u vrijeme pandemije besplatno instalirali i servisirali respiratore, pa tako i 100 komada uvezenih u Federaciju BiH.

“Nas je kaznila inspekcija jer smo ih besplatno instalirali”, kazao je Roganović, dodavši da je zbog toga izmjestio tvrtku u Republiku Srpsku.

Rekao je da su prije toga u Tuzli i Sarajevu instalirali iste respiratore koji su bili donirani i da nije bilo nikakvih problema. Kazao je da su sve zemlje u to vrijeme nabavljale respiratore u tajnosti i da bi dobro bilo vidjeti koliko je tko plaćao, a da je samo u BiH napravljena afera.

Odgovarajući na pitanja Tužiteljstva svjedok je rekao da je po profesiji menadžer u zdravstvu i da on i njegovi inženjeri imaju certifikate raznih proizvođača, te da nije točno da su certifikat za ACM dobili nakon “kontakata iz BiH”.

“Vaš problem je što nikad niste vidjeli respirator, a mene pokušavate diskreditirati”, kazao je svjedok tužitelju Mirzi Hukeljiću koji je inzistirao na njegovim kvalifikacijama i certifikatima.

Predsjedatelj Vijeća Branko Perić upozoravao je tužitelja da ne ponavlja pitanja i da se fokusira na optužnicu, spominjući i “predstavu za javnost”. Tužitelj Džermin Pašić prigovorio je sucu da daje neprimjerene komentare, na što je Perić rekao da mu je posao da daje komentare na neprimjerena pitanja.

Reagirala je i braniteljica Vasvija Vidović navodeći da su tužitelji dobili “priznanja” i “krila”, ali da nije prihvatljivo da se sucima prigovara da daju neprimjerene komentare.

Nakon pauze tužitelji su nastavili ispitivati Roganovića koji je potvrdio da nije imao ovlasti za servisiranje respiratora ACM u BiH. Kazao je da su imali ovlasti za Srbiju, a da su za BiH dobili kasnije zbog proceduralnih razloga.

“Mi smo ih puštali i na Kosovu jer smo spašavali živote”, rekao je Roganović.

Potvrdio je da im je bilo prijavljeno nekoliko slučajeva kvarova ACM respiratora.

Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, sudi se s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktorom tvrtke F.H. Srebrena malina Fikretom Hodžićem, kao i samoj tvrtki, te federalnoj ministrici financija Jelki Miličević.

Aleksandar Nikić, servisni inženjer medicinske opreme iz Profesional Medicala, demonstrirao je rad respiratora AMC 812A koje je Solakova obrana posudila iz sarajevskog Kliničkog centra.

On je objasnio da je u pitanju transportni respirator koji ima četiri moda rada te priključke za kisik i regulaciju sinkronizacije rada, kao i kolica s dodatnom opremom. Prema njegovim riječima, ovaj respirator se može koristiti i u intenzivnoj njezi za teže pacijente. Koliko dugo pacijenti mogu biti priključeni na ovaj respirator, kako je kazao, pitanje je za liječnike.

Nikić je potvrdio da postoje visokosofisticirani stacionarni respiratori s 40 modova rada, od kojih se polovina možda nikad i ne koristi. Kazao je da neki respiratori imaju samo jedan mod rada. Rekao je da ne postoje respiratori za oboljele od covida i da se nakon pojave te bolesti ništa nije promijenilo na samim uređajima.

Suđenje se nastavlja 26. listopada.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti