spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Sutra obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Dana 16.04.2024.godine u organizaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Konjic obilježiti će se 31. obljetnica zločina nad Hrvatima u Trusini, polaganjem vijenaca i molitvom ispred spomen-obilježja, te sv. misom zadušnicom u crkvi sv. Ante u Žitačama koju će predvoditi don Marin Marić uz koncelebraciju svoje subraće iz Neretvice.

Planirano je obilježavanje jednog od najvećih stradanja Hrvata općine Konjic, kada su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine u ranim jutarnjim satima tog 16. travnja 1993. godine počinili neviđeni zločin nad 22 Hrvatska civila i ratna zarobljenika od čega 18 civilnih osoba i 4 zarobljena pripadnika HVO-a.

Sud Bosne i Hercegovine je za zločine u ovom selu osudio pet osoba na ukupno 55 i pol godina zatvora, a počinitelji su bili pripadnici vojne jedinice “Zulfikar” Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Stoga Vas pozivamo da medijski popratite ovu tužnu obljetnicu stradanja Hrvata Trusine, koja će se održati u Trusini, u utorak 16.04.2024. Godine, adresa: Trusina, Općina Konjic a kada je planirano:

– 10:00 Svečano polaganje vijenaca
– 11:00 Sveta misa u crkvi sv. Ante u Žitačama,
– 12:00 Prigodno druženje

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti