spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Poruka iz Busovače: Zajedno u borbi protiv vršnjačkog nasilja

U okviru širih napora za borbu protiv vršnjačkog nasilja, Zavod za javno zdravstvo Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna pokrenuo je projekt “Prevencija vršnjačkog nasilja”. Ovaj inicijativa ima za cilj podići svijest i znanje o problemima s kojima se suočavaju djeca i mladi kada je riječ o vršnjačkom nasilju.

Projekt je već obuhvatio šest općina u kantonu, uključujući Travnik, Vitez, Jajce, Novi Travnik, Donji Vakuf i Busovaču, pružajući važne resurse i edukaciju mladima. Posebna pažnja posvećena je učenicima petih razreda osnovnih škola, pri čemu je u općini Busovača zabilježeno uključivanje 100 učenika.

Aktivnosti projekta realizirane su kroz niz interaktivnih radionica koje su učenicima omogućile da nauče o važnosti međusobnog poštovanja i suradnje. Dodatno, projekt je uključio i zajedničku šetnju, te razne aktivnosti u gradskom parku, što je omogućilo učenicima da se uključe u zajedničke aktivnosti i izgrade osjećaj zajedništva. Jedna od najznačajnijih aktivnosti bila je sadnja “drveta prijateljstva”, simbola trajnog podsjećanja na važnost suradnje i podrške među vršnjacima.

Podrška projektu ne dolazi samo od Zavoda za javno zdravstvo. U realizaciju su se aktivno uključili i brojni lokalni akteri, uključujući Ministarstvo obrazovanja, nauke, mladih, kulture i sporta SBK/KSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova SBK/KSB, policijska stanica Busovača, Centar za socijalni rad Busovača, Centar za mentalno zdravlje Vitez te Centar za edukaciju mladih Travnik. Ova široka mreža podrške pokazuje da je borba protiv vršnjačkog nasilja zajednički cilj koji zahtijeva angažman i suradnju na svim nivoima zajednice.

Projekt “Prevencija vršnjačkog nasilja” nastavit će se širiti i na ostale općine u kantonu, s nadom da će ove aktivnosti doprinijeti stvaranju sigurnijeg i poticajnijeg okruženja za sve djece i mlade. Ova inicijativa pokazuje kako zajedničkim snagama možemo ostvariti pozitivne promjene u društvu i osigurati bolju budućnost za naše mlade.

 

 

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti