spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Što je potrebno da provjerite kada kupujete vodu u plastičnim bocama

Što znate o tome kako je pravilno kupovati flaširanu vodu? Najvjerojatnije ste čuli za savjet da samo obratite pažnju na dno boce, da ono bude u redu. Ali, to nije dovoljno da zaštitite svoje zdravlje.

Plastične boce na svojim etiketama uvijek imaju informaciju od koje vrste plastike su napravljene. Ova informacija je veoma bitna. Jer plastika oslobađa u sadržaj boce kemikalije različitog stupnja opasnosti.

Bilo koja boca na svojoj etiketi ima jedan od ovih simbola:

PET ili PETE

To su boce za jednokratnu upotrebu. One mogu oslobađati u tečnost teške metale i supstance, koji utiču na hormonsku ravnotežu čovjeka. PET – najčešće korišteni tip plastike u svetu. Bitno je pamtiti da je on namijenjen samo za JEDNOKRATNU upotrebu. Ako takvu flašu koristite za dalje sipanje vode, spremite se za to da u vaš organizam mogu dospjeti neki alkalni elementi, i velika količina bakterija, koju PET-e prosto obožavaju.

HDP ili HDPE

Ovo je veoma dobra plastika, koja ne emitira, praktički, nikakve štetne supstance. Stručnjaci preporučuju, po mogućnosti, kupovinu vode u takvoj ambalaži. I sigurno, i ekološki prihvatljivo: jer se sva ova plastika prerađuje. Ovaj tip plastike najčešće se koristi za čuvanje mlijeka, igračaka, deterdženata, i u proizvodnji određene količine plastičnih kesa.

PVC ili V

Stvari od ovog materijala oslobađaju minimum dvije opasne kemikalije. Obe imaju negativni utjecaj na hormonalnu ravnotežu. To je meka fleksibilna plastika, koja se koristi za čuvanje biljnog ulja. Od nje se, također, prave blister pakovanja za veliku količinu robe široke potrošnje. Od nje se prave plastične cijevi i dijelovi sanitarija. PVC je relativno imun na direktnu sunčevu svjetlost i vremenske prilike, zato se, često, iz nje izrađuju prozorski ramovi i crijeva za zalijevanje. Ali, ipak stručnjaci preporučuju uzdržavanje od njene kupovine, ako se može pronaći alternativa.

LDPE

Ova plastika se koristi za proizvodnju boca i plastičnih kesa. Ne oslobađa kemijske supstance u vodu, koju čuva u sebi. Ali sigurna je samo, kao ambalaža za vodu. Kese od ovog materijala u prodavnicama i supermarketima je bolje ne kupovati: možete pojesti, ne samo ono što ste kupili, nego i neke veoma, veoma opasne kemikalije za vaše srce.

PP

Ova plastika je bele ili prozirne boje. Koristi se kao pakovanje za jogurte ili sirupe. Polipropilen je vrijedan kao termoizolacija. Kada se zagrijava, ne topi se. Relativno je siguran.

PS

Često se koristi u proizvodnje plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu, i kao ambalaža za pakovanje brze hrane. Ali, pri zagrijavanju, oslobađa opasne kemijske supstance. Polistiren – jeftina, laka i poprilično izdržljiva vrsta plastike, koja nije pogodna za duže čuvanje toplih namirnica i pića.

PC ili plastika bez posebnih obilježja

Ovo je najopasniji tip plastike. Koristi se kod proizvodnje boca za vodu, i ambalaže za hranu. Kategorički se ne preporučuje čuvanje hrane i vode u posudama napravljenim od polikarbonata: oslobađa bisfenol A – poznatu supstancu koja uništava vaš endokrini sistem. Potiskuje proizvodnju estrogen hormona

I još nešto: pre nego što kupite bilo što, u BILO KOJOJ plastičnoj ambalaži, dobro razmislite. Ipak je staklo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti