spot_img

Stambeni kontejneri popularni i u BiH

Da je netko našim precima, ne baš tako davno, govorio o kontejnerima kao o stambenim jedinicama, vjerojatno bi bio smatran neuračunljivim jer zna se koji se materijal koristi u BiH i kako se grade stambene jedinice.

Međutim, novo doba, a i drastično poskupljenje građevinskog materijalaprisilili su ljude da se snalaze na različite načine pa su kontejneri sve popularnijii u ovoj zemlji.

Nekima služe kao vikendice, drugima kao sobe, trećima kao ljetne kuhinje, a nedavno se pisalo i u trendu koji je počeo u Hrvatskoj – da se od njih prave bazeni. Oni upućeniji u situaciju tvrde kako je kvaliteta neupitna, a cijena višestruko niža u odnosu na bilo koju drugu stambenu kombinaciju. Stručnjak s kojim je razgovarao Večernji list u početku kaže kako je kontejner već oblikovana strukturna jedinica kojoj je potrebno samo dodati primjerenu izolaciju i sve je praktički riješeno.

Jedan dio kontejnera otvorite i postavite staklo koje će davati ugođaj, a ima onih koji ostakle cijeli prostor pa to uistinu lijepo izgleda. Na vrh kontejnera, na krovni dio, može se posaditi cvijeće. Mogućnosti je niz, priča.

Ističe da se u samo mjesec dana može useliti u kontejner, a i prije.

Ovisi o tome koliko ćete ga preuređivati, dobijete gotov proizvod i samo gaoblikujete po svojoj želji, dok kuća zahtijeva godinu, pa i više jer se kod nas ona odradi ugrubo pa se onda ulaže dodatni novac iz mjeseca u mjesec, priča.

Ističe i ekološku prihvatljivost kontejnera, solarne panele koji daju struju, sustave prikupljanja kišnice kako biste uvijek imali vodu. Objašnjava kako su kontejneri snažni i moguće ih je složiti osam jedan na drugi ili ih pak rasporediti jedan uz drugi te tako dobiti veći prostor za stanovanje. Kontejneri od čelika, naglašava, mogu izdržati nalete vjetra od 160 kilometara na sat, što znači da nevrijeme, koje u posljednje vrijeme zahvaća dijelove BiH, stambenoj kontejnerskoj jedinici ne bi moglo ništa.

Nedavno je za Večernji list dizajnerica interijera Marijana Marić, koja je uređivala montažne objekte za jedan poznati hotelski lanac, objasnila kako urediti stambeni kontejner da bude maksimalno funkcionalan.

Najvažnije je da prostor bude funkcionalan i zadovoljava sve potrebe korisnika ili vlasnika. Svakako je mudro provesti instalacije kako bi prostor bio maksimalno iskoristiv. Kao i u klasičnim kućama, pametno je imati jedan “mokri” zid koji je najpametnije postaviti između kupaonice i kuhinje. Kuhinju u takvim malim prostorima valja iskoristiti pa predlažem uvijek elemente od poda do stropa. Obično je blagovaonica produženi dio kuhinje te dio dnevnog boravka. Većina klasičnih kontejnera ima mogućnost odvojene spavaće sobe. Moja je preporuka i dodavanje trijema kao dodatnog prostora za boravak, naglasila je.

Večernjakov Living navodi da je jedna od glavnih prednosti luksuznih kontejnera, uz nisku cijenu, svakako održivost.

U stambeni kontejner uvijek možete ugraditi moderan solarni sustav za proizvodnju električne energije. Solarna tehnologija osigurava potpunu energetsku neovisnost. Tu su i sustavi za prikupljanje i pročišćavanje kišnicekoji osiguravaju vodu na mjestima gdje nema vodovodne mreže. Kontejnerski domovi nude neiscrpne mogućnosti, stoji u tekstu.

Stoga, svi koji planirate nešto, a ne želite izdvojiti velike iznose – stambeni kontejneri mogli bi biti idealni za vas. Zamislite neki brdski brežuljak na kojem proizvodite hranu, a onda se odmarate u toplini svog kontejnerskog doma. – Današnje tržište stambenih kontejnera daleko je napredovalo i svjesno je potreba kupaca.

Tvrtke koje proizvode kontejnere za stanovanje nude brojne mogućnosti njihove prilagodbe te svih ostalih potreba modernog čovjeka – navedeno je.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti